Foto: Loes la Faille

Wees vooral zuinig op je kleding

Kleding en alles wat daar mee te maken heeft, staat hoog in de top tien van meest vervuilende zaken. Sommigen beweren zelfs op de tweede plaats. Waarom is kleding eigenlijk zo vervuilend? De doorsnee consument heeft vaak geen idee wat er allemaal bij de productie van kleding komt kijken. Door de globalisering van de kledingproductie hebben we geen zicht meer op het hele proces. De kleding wordt op een andere plek gemaakt, als waar het uiteindelijk over de toonbank gaat.

Om een kilo katoen, waar veel kleding van gemaakt is, te telen is zo’n 10.000 liter water nodig. Voor een shirt komt dat neer op ongeveer 2.500 liter en voor een spijkerbroek circa 7.000 liter. Katoen wordt vaak verbouwd in warme streken waar water toch al schaars en kostbaar is. In de katoenteelt worden nog eens gigantisch veel chemicaliën gebruikt. Zo’n 7 eetlepels per kilo katoen. Dit exorbitante gebruik heeft desastreuze gevolgen voor de arbeiders en het milieu.

Katoen wordt eerst gebleekt en gekleurd voordat het in kleding wordt verwerkt. Om de chemische verfstof aan de natuurlijke katoen te binden wordt formaldehyde, een giftige stof, gebruikt. Katoen wordt niet in Nederland verbouwd. Het vervoer van de katoen en de daarvan gemaakte kleding veroorzaakt veel CO2 uitstoot, door het transport.

Voor het maken van synthetische vezels is aardolie nodig. Bij het wassen komen er ook kunststofvezels via de riolen, rivieren en kanalen in onze oceanen terecht. Hier vormen ze met al het andere plastic afval de inmiddels beruchte plastic soup.

Hier volgen een aantal tips om zo lang mogelijk met je kleding te doen. Volg nauwkeurig de wasvoorschriften op. Het is niet nodig je kleding dagelijks te wassen. Laat (wollen) kleding gewoon eens luchten.

Kijk uit met sleutels, je portemonnee of je mobiele telefoon in de zakken van je lievelings broek. Door die spullen vaak in dezelfde zak te doen, zitten er voor je het weet slijtplekken of gaten in je broek.

Laat je bij je kledingkeuze niet leiden door wat de mode voorschrijft.

Laat als er bijvoorbeeld een rits kapot is deze vervangen door een kleermaker. Dit is goedkoper dan een nieuw kledingstuk kopen. Kleding die ‘over datum ‘ is kun je laten vermaken.

Wil je toch graag iets anders om aan te trekken google dan eens op: Tweede hands kleding Zwolle. Je zult versteld staan van de hoeveelheid adressen waar je in Zwolle je slag kunt slaan voor een leuke tweedehands outfit.

Als je echt nieuwe kleding wilt, koop dan kleding gemaakt van biologisch katoen, hennep, bamboe of een andere natuurlijke vezel.

Is je kleding en ander textiel uiteindelijk toch versleten, gooi het dan niet bij het restafval, maar in de kledingcontainer. Van afgeschreven textiel kunnen bijvoorbeeld automatten en isolatiemateriaal in de bouw worden gemaakt. Lees ook eens de Slow fashion tips op de site van Milieu Centraal.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Terug naar de vorige pagina