Actueel nieuws over de Nooterhof vind je op www.nooterhof.nl

Nieuwsarchief 2019- 2021:

Nieuwsbrief Milieuraad Zwolle, december 2021 ,met veel aandacht voor de Nooterhof

Lees hem via deze link:  Milieupraat, december 2021

oa: Toekomst voor de Nooterhof

Terugblik op Nacht van de Nacht in de Nooterhof, zaterdagavond 30 oktober 2021.

Hoewel het stevig regende deden er 400 dappere bezoekers met de net zo dappere vrijwilligers mee aan de activiteiten over Nachtnatuur 💪🦉🌒🦇Een terugblik , met een reeks mooie foto's vindt je op onze facebookpagina @nooterhof : Klik hier om deze te zien 

 

 Goed nieuws over de toekomst van de Nooterhof,oktober 2021

De gemeente Zwolle gaat de Nooterhof structureel ondersteunen, dat blijkt uit de begroting voor 2022. Wij zijn erg verheugd met dit, lang verwachte, nieuws! Afgelopen drie jaar beheerde de Milieuraad Zwolle het park met minimale middelen en vele vrijwilligers. Het is een mooie waardering voor de enorme inzet van die betrokken vrijwilligers. Het is goed voor het bijzondere groen in het park en fijn voor al die bezoekers die er genieten van rust, natuur, spelen en groene educatie.

Aan de uitwerking en verdere invulling van plannen wordt de komende tijd druk gewerkt. Duidelijk is al dat de inzet van vrijwilligers buitengewoon belangrijk blijft. In de komende nieuwsbrieven zal er telkens aandacht zijn voor de voortgang.

Hier lees je meer over dit goede nieuws en eerste reacties:

RTV Focus: College wil investeren in Doepark Nooterhof

De Stentor: Doepark Nooterhof in Zwolle blijft bestaan: ‘Eindelijk erkenning’

Het Nazomerfeest Nooterhof op 19 september werd druk bezocht, en er was volop deelname aan de activiteiten.

Foto's vind je hier:  klik op deze link. 

Nieuwsbrieven

Via deze link lees je Nooterhof nieuwsbrief oktober 2021, met onder andere de toekomst van de Nooterhof, de Nacht van de Nacht, en allerlei leuke activiteiten.

Via deze link lees je Nooterhof nieuwsbrief september 2021 , met andere een terugblik op het zomerseizoen, en het nazomerprogramma

Via deze link lees je Nooterhof nieuwsbrief juli 2021, met onder andere informatie over activiteiten in het zomerseizoen

  Via deze link lees je Nooterhof nieuwsbrief juni 2021 , met onder andere informatie over het parkbeheer en activiteiten in juni

We hebben er per 14 juli 2021 weer een hele leuke attractie in de waterspeelplaats bijgekregen. Vrijwilligers Pieter en Siebe hebben een prachtige pomp geïnstalleerd die de kantelbak met water kan vullen. Een prachtige plens is de beloning...Het kost best nog wat kracht om één bak te vullen. Wie is er sterk genoeg? Wie is het snelst? Kom jij het ook proberen?

Per 31 maart 2021 : Nooterhof weer 4 dagen per week open- binnen RIVM richtlijnen

Nooterhof, 28 april 2021
Nieuwe activiteiten over tuinieren en over zonnewijzers
Park de Nooterhof gaat per 31 maart weer vier dagen per week open. Woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, en extra op Tweede Paasdag. Telkens tussen 11.00-17.00 u.
Het park en de tuinen liggen er mooi bij, dankzij het ecologische beheer door vrijwilligers. Dat kon ondanks beperkingen toch kon doorgaan. Je kunt in het park weer genieten van de groene sfeer, en lekker spelen bij de waterspeelplaats . Er gelden beperkingen door de regels rond het coronavirus. Zoals 1,5 meter afstand houden. (Zie ook de homepage: www.nooterhof.nl )    En er zijn groene zelfdoe- activiteiten.
Nieuwe activiteiten per 31/3 2021
-Geheimen uit de Moestuin van de Nooterhof, een boekje met informatie en opdrachten. Daarmee kun je ontdekken hoe we in de Nooterhof ecologisch en biologisch tuinieren. Voor volwassenen, en kinderen vanaf 11 jaar onder begeleiding van een volwassene.

-De bijzondere Nooterhof- zonnewijzer... Er is een nieuw werkboekje over.  Met bouwplaten voor diverse leeftijden. Waarmee je ook zelf zonnewijzers kunt maken!

Zonnewijzer Nooterhof wijst hier 17.30 u.   Onlangs volledig gerenoveerd,  in samenwerking met het Zone.college.

Verdere doorlopende zelf- doe-activiteiten:
Belle de Bij (tocht door het park met tasje ontdekmaterialen), Lentekriebels met Klara de Kikker (ontdek tocht over de lentenatuur), en zelfdoe-leskist bodemdieren. Zie ook de agendaop deze website.
Leerlingen techniek van de Thorbecke-SG bestuderen de waterspeelplek (29/3). Opdracht van school: ontwerp een passend nieuw speeltoestel..
De resultaten zien we over enkele weken.. De speelplek is in de winterperiode weer seizoensklaar gemaakt door vrijwilligers. 
Verdere toekomst van de Nooterhof, stand van zaken 31/3 2021
Bij de openstelling en het beheer van het park worden we dit seizoen weer ondersteund door de gemeente. De Milieuraad Zwolle heeft samen met de andere Zwolse natuurorganisaties ook een plan gemaakt voor na 2021.
Medio 2021 wil de gemeente een besluit nemen over de verdere toekomst van het park. Meer informatie volgt als we meer weten.
Nieuwe vrijwilligers welkom
 Er zijn weer veel nieuwe vrijwilligers welkom! Lees hier onze vacatures: https://milieuraadzwolle.nl/nooterhof/vacatures-2/  Help jij mee (werven)?
Fotoalbum: winter in de Nooterhof (geplaatst 30/3- 2021)
Van november tot maart was de Nooterhof alleen op zondagen open voor bezoekers. Verder werd er hard doorgewerkt in het onderhoud. Waarbij volop genoten kon worden van de winterse natuur.

Pimpelmees bij het terras (foto: Els Cuijpers) 

De werkgroep VLO verrichtte diverse onderhoudsklussen in en rond het park (13/3) (Foto: Loes Lodder) 

Hazelaar vrouwelijke bloem (rood) en de mannelijke bloem (katje met stuifmeel) (Foto: Els Cuijpers) 

Kweekgras wieden in de border (20/3)

Extra graafwerk voor 'onze' mol met een sneeuwberg boven zich... Dit zagen we na de dooi. (Foto: Henk Mellema)

Nog 1 keer terug in wintersfeer..

Maarts viooltje (Foto: Els Cuijpers) 

==================================================

 ===========================================

Informatie ivm coronavirus (regels per 15/12/20- via gemeente Zwolle): Bezoekers welkom, mits de 1,5 meter afstand wordt gehandhaafd . Groepen: per gezin of in groepjes van maximaal 2 volwassenen samen komen. Groepsvorming is verder niet toegestaan. Er is kleine afhaalcatering bij de terrasdeur. De toiletten zijn open. Naar het toilet gaan is met een mondkapje.    Het earthship is verder gesloten voor bezoekers. Bij verkoudheidsklachten thuis blijven.

Workshop Cigarbox gitaarbouw, 18 oktober 2020

Van sigarendoos en ander recyclemateriaal kun je een leuke goed spelende gitaar bouwen. Cigarbox Henri was zondag 18/10 in de Nooterhof aan de slag met kids van 10-12 jr. De workshop werd afgesloten met een samengespeelde bluessong.🌿😎🎼
Verassingsoptredens op het terras (27 september 2020)

Geweldig: Voices en Hey Moocher verrasten de bezoekers en aanwezige vrijwilligers op zondagmiddag 27 september 2020 met spontane optredens bij het terras.

Muzikanten, bedankt!

(Foto's: Jeroen van den Hark)

Terugblik  zondag 20 september:

theater , tuindieren- circuit en waterdiertjes zoeken  in de Nooterhof.

Foto's : Carin van de Ploeg
 – “Postbode Pijke en de Terughaalbrieven”-  vrolijke familievoorstelling van TOF Toneel. Postbode Pijke moest brieven terughalen… En belandde daarbij in een heel bijzondere tuin.
 ———————————————————————————–
– Opdrachtencircuit “Een tuin vol dieren”: vogelsnoer maken, wat eten egels? , hoe groeit een vlinder? , en  simpel een bijenhotel maken.
 ———————————————————————————–
– Waterdiertjes zoeken.
Verrassingsconcert: Clann Lir
Drama in een loeppotje bij het waterdiertjes zoeken in de Nooterhof 20/9
Babysnoek? Heeft een muggelarve bij de staart vast. Muggelarve wint en weet zich te bevrijden. Maar het begon met een kind dat riep "he die vis heeft pukkel op zijn lip" . (Foto/observatie: Annet van der Wal, IVN Zwolle)
------------------------
Toekomst Nooterhof in de gemeenteraad (september 2020)
Ruime aandacht voor de toekomst van de Nooterhof in de gemeenteraad op 7 september. De Stentor besteedde er aandacht aan. Dat kun je lezen via deze link .  Ook RTV Focus ging er op in .Margriet Meindertsma, bestuurslid Nooterhof van de Milieuraad reageert: 'Waar een wil is, moet een weg gevonden kunnen worden. Meer dan ooit zijn wij ervan overtuigd dat het door ons ecologisch beheerde park de Nooterhof de Ideale plek is, voor een permanent  milieu-educatief centrum. We blijven ons daar samen met meer dan 100 actieve vrijwilligers en de natuurorganisaties krachtig voor inzetten. We zijn in gesprek met de gemeente over de toekomst. En zijn verheugd dat in de gemeenteraad door meerdere fracties ook nadrukkelijk aandacht gevraagd wordt voor een duurzame toekomst van de Nooterhof'.

Groenbemesters in de moestuin (september 2020)

Groenbemesters.jpg
Incarnaatklaver (tekst/foto: Froukje Idsardi)   Zodra in de natuur een stuk niet begroeid is zie je hoe spontaan veel kruiden en planten er verschijnen, blote grond is niet natuurlijk. In de moestuin willen we daarom voorkomen dat de grond onbedekt is; bij harde regen spoelt de grond uit en de bodemstructuur en het bodemleven leiden eronder. In het naseizoen is dan de vraag wat nog wil gaan groeien, want voor de meeste groenten is het te laat. Dan zijn groenbemesters heel geschikt. Deze gewassen houden de bodem de hele winter bedekt en houden voedingsstoffen als kalium en stikstof vast. Ook wordt onkruidgroei onderdrukt en de grondstructuur verbeterd. Op de foto staat incarnaatklaver. Dit was vorig jaar gezaaid en heeft in het afgelopen voorjaar prachtig gebloeid, waar veel insecten op af kwamen.
 
Zeisen op het earthship (september 2020)
Zeisen.jpg
(Foto: Henk Mellema)  Op 1 september is het parkbeheer begonnen met het maaien van het earthship, met de zeis. Jan-Paul hanteert hier een zogenaamde 'Oostenrijkse' zeis. Te herkennen aan de hogere onderste handgreep.  Zeisen is milieuvriendelijker dan motormaaien, en ook gezonder om te doen. Bij vakkundig gebruik een prima instrument om de biodiversiteit te versterken.    Meer informatie vind je bijvoorbeeld op:  www.maaienmetdezeis.nl

Kook de herfst (september 2020)

Proef de herfst 1.jpg
(Tekst / foto: Suzette Timmerman) Op 12 september organiseerde Velt in samenwerking met de tuingroep een cursus "Kook de herfst" bij de moestuin Nooterhof.
"Niet het recept maar het aanbod van groenten bepaalt wat er op je  bord komt! Door uit te gaan van de eigenheid van de groenten, deze te combineren met smaakmakers uit de voorraadkast en te variëren met bereidingswijzen, kom je tot verrassende gerechten. Maar er is meer. Door te koken met wat het seizoen je biedt, wordt je keuken een stuk ecologischer en krijgt voedselverspilling geen kans".Tip: via deze link vind je de groentekalender voor het hele jaar:  https://www.velt.nu/groentekalender
------------------------------------

Terugblik groen detectivespel (30 augustus 2020)

Uit de moestuin in de Nooterhof 'verdwijnt regelmatig groente'. Via opdrachten en door goed speurwerk gingen groepjes als een echte detective op zoek naar de dader... Die verklappen we niet, het spel wordt zeker herhaald..   

-----------------------------------------------------------------------------------------
IMG_20200722_153600.jpg
De zomervakantie-maanden juli en augustus 2020 trok de Nooterhof ruim 4800 bezoekers, bij 4 dagen per week open. Dat is fors meer bezoek dan vorig jaar in dezelfde periode. Het zonnige zomerweer hielp. Uit gesprekken bleek verder dat mensen uit Zwolle, de regio, maar ook van verder weg, komen voor een kindvriendelijk, veilig, rustig, groen en betaalbaar uitstapje. Trekkers: de opgeknapte waterspeelplek, wandelen door park/ tuinen, picknicken en luieren op het veld, gezelligheid op het terras. Verder slaat de nieuwe tasjes-speurtocht met Belle de Bij aan.
Het bleek ook bij wat meer drukte goed mogelijk de RIVM regels te hanteren.

Natuurwaarnemingen (augustus 2020)

vlinderaug2-.jpg
Vlindersoorten worden nauwkeurig gemonitord in de Nooterhof. Meestal is de aanwezigheid van bepaalde soorten gerelateerd aan bepaalde planten- of boomsoorten in de directe omgeving. Neem nou dit beestje. Het is vrij klein en heeft geen spectaculair uiterlijk. Het is de eikenprocessievlinder. Die naam kennen de meeste mensen wel inmiddels.. (Waarneming/ foto: Henk Mellema)
 
IMG_1376.JPG
Net als vorig jaar heeft ook dit jaar een zanglijster een steen (smidse) in de Nooterhof gevonden, waarop hij zijn slakkenhuisjes kapot kan slaan. (Waarneming/ foto: Amrit Rienks)

Waterdiertjes zoeken (19 juli 2020)

Waterdiertjes zoeken in ons park op zondag juli 2020. Met deskundige begeleidende vrijwilligers en handige zoekkaarten steek je zo heel wat op over soorten en hun leefmilieu.Bij een eerste schep werd er gelijk al een mooie poelslak opgevist. Netjes rustig gedaan, want als deze zich niet veilig voelt laat die zich naar de bodem zakken om te verstoppen. Natuurlijk zijn de diertjes weer vrij gelaten na het bekijken.

Vanwege de RIVM regels slechts 48 deelnemers mogelijk in 4 ronden. We moesten meer dan 60 mensen teleurstellen. Bedankt voor het begrip. Er komen zeker nieuwe gelegenheden.

Nooterhof ruimer open per 1 juli 2020

Per 1 juli is het park weer ruimer open: op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 11.00-17.00 uur. De RIVM regels verruimen ook. De Nooterhof kan weer vrijwel onbeperkt mensen toelaten, mits de 1,5  meter afstand wordt nageleefd.  De toiletten en het earthship zijn weer open.  Er is weer koffie, thee, limonade en waterijs verkrijgbaar. Nieuw: ook koeken, en enkele kleine gezonde 'snacks' . En er kan nu ook gepind worden.

In juni kon de Nooterhof vanwege RIVM regels slechts 30 bezoekers tegelijk binnenlaten. Op deze manier zijn er toch nog ruim 800 bezoekers zo gastvrij mogelijk ontvangen. De opgeknapte waterspeelplaats viel zeer in de smaak. 

Zomer in de Nooterhof met Belle de Bij ( vanaf 1 juli 2020)

Om de zomer te vieren is er een nieuwe speurtocht door de Nooterhof: Belle de Bij. De speurtocht bestaat uit een tas met een routeboekje met opdrachten, en allerlei onderzoeks materialen die bij de opdrachten nodig zijn. Belle de Bij, bewoonster van de Nooterhof, neemt je mee op een doe-ontdekkingstocht langs de mooiste en spannendste plekjes van het park. Onderweg leer je van alles over de natuur! Deze speurtocht is ontwikkeld door Milieuraad Zwolle en IVN Zwolle e.o. Deelname is gratis. Er kan meegedaan worden tijdens openingstijden van het park. Leuk voor kinderen van ongeveer 5 -10 jaar, begeleid door een  ouder of andere volwassene. Er zijn flink wat tasjes, dus je kunt gelijk starten als je er bent. De tas met inhoud lever je na afloop weer in.

Nachtvlindernacht 18/19 juni: 56 soorten in Nooterhof

Ongeveer 10 leden van de insecten- en vlinderwerkgroep deden mee aan de Nachtvlindernacht. Deze werd gehouden in de Nooterhof. Daar werden liefst 56 soorten 'gespot', exclusief de 'niet determineerbare verzamelsoorten'. 

Dit werd gedeeld op waarneming.nl. Bijzonder waren onder andere Zwart Weeskind en een mooie Lindepijlstaart, aldus Martin Wolters van de werkgroep. 

Nachtvlinders, gefotografeerd in de Nooterhof, 18/19 juni 2020

Ecologisch parkbeheer is 'meebewegen' (juli 2020)

Wat is de essentie van ecologisch beheer in de Nooterhof? Waarom komen er dan ook meer bijzondere dieren en planten? Henk Mellema (coordinator groenbeheer) legt uit.

Henk: 'diversiteit is het antwoord. Zowel in de vegetatieve verschijningen maar ook in het beheer. Niet bang zijn voor 'vergrassing'. Niet bang zijn voor bijvoorbeeld robertskruid, toortsen en teunisbloemen die tussen de tegels groeien. Niet bang zijn voor braam en brandnetel. Als mens zijn we eigenlijk zo oppermachtig, dat we ook zo iets weer herstellen richting netheid. Richting controle. Niet bang zijn voor ogenschijnlijke chaos; immers ook dat zijn uitgebalanceerde netwerken voorkomend in de natuur. Meebewegen! Af en toe moet je dan weer iets doen om ook wat ruimte te houden voor mensen er in'.

Kruidentuin bloeit en geurt (juli 2020)

Een van de tuinen in de Nooterhof is de kruidentuin. Deze is vlakbij het terras, en heeft een eigen onderhoudsgroep. 

(Tekst en foto's: Dineke ten Klooster)  

Met een team van vijf vrijwilligers is de afgelopen 2 seizoenen gewerkt om structuur in de kruidentuin terug te krijgen en zo naar de oorspronkelijke opzet toe te werken. Kruiwagens vol onkruid zijn weggehaald en zo kwam er weer licht en ruimte om te zien wat er over was aan kruiden.Afgelopen voorjaar is waar nodig de grond bewerkt en gekeken wat nog ontbrak aan kruiden.Met gekregen stekjes aangevuld met zaaigoed groeit de tuin weer dichter naar de sfeer zoals oorspronkelijk bedoeld.Op dit moment staat de tuin er prachtig bij. Veel kruiden bloeien, geuren en trekken insecten aan. De kruidentuin is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Ecologisch tuinieren – natuurlijk combineren! (juli 2020)

(Tekst en foto's: Froukje Idsardi)

Moestuinieren kan op heel veel manieren. Een tuinder volgt vaak haar of zijn eigen logica en werkwijze, op grond van opgedane kennis en ervaring. In de Nooterhof moestuin volgen we grotendeels de principes van Velt. Velt staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (en koken).

Een van de hoofdregels is dat de planten die je gebruikt zijn aangepast aan de grondsoort en aan de omstandigheden. De tuingrond in de Nooterhof is niet oorspronkelijk maar opgebracht. En om eerlijk te zijn – we kiezen de groenten die we lekker of bijzonder vinden. Het kan zijn dat ze oorspronkelijk uit andereoorden komen. De palmkool komt uit het Middellandse Zeegebied. Omdat ze niet blijvend in de tuin zijn, hoeft dit geen probleem te zijn.Het is wel problematisch als een uitheemse plant het hier zo goed heeft dat het andere vegetatie gaat overwoekeren. In een ecologische tuin is er plaats voor spontane natuur – planten kunnen zich spontaan vestigen. Dit kunnen kruiden zijn die via zaadverspreiding uit andere hoeken van het park komen, bijvoorbeeld smeerwortel. Deze plant is erg intrek bij insecten en bijen en die laten we dan graag staan. Mits die niet teveel in de weg komt te staan van de groenten die we telen. Ook mogen goudsbloemen en papaver zich spontaan uitzaaien. Voor de kleur en ook voor de insecten.

Het mengen van planten wordt combinatieteeltgenoemd. En dat is niet alleen leuk om te zien, er zijn ook andere voordelen die nuttig zijn. Zo zijn grote oppervlakten van hetzelfde gewas (monocultuur) een luilekkerland voor plaagdieren. Als een veld bedekt is met mengculturen (variatie) dan zullen de belagers hun favoriete gewas minder snel herkennen. Insecten gaan af op de vorm en silhouet van de planten en gaan twijfelen. Kruiden verspreiden daarnaast geurstoffen die ook verwarren en afweren. Zo houden wortelvliegen niet van de geur van uien en ook niet van die van afrikaantjes. Wrijf maar.  De wortels van afrikaantjes scheiden ook een stof af die het bodemleven beïnvloedt. Die werkt tegen aaltjes die de aardappels aantasten. Maar dan geldt wel dat afrikaantjes het hele perceeltje moeten bedekken. Een eerlijk gezegd is dat vaak niet aan de orde.

Nooterhof opende weer per 3 juni, binnen RIVM regels. 

Het park en de tuinen liggen er mooi bij, dankzij het ecologische beheer door vrijwilligers dat ondanks beperkingen kon doorgaan.

De waterspeelplaats en het blotevoetenpad zijn door vrijwilligers geheel opgeknapt.

De natuurspeurtocht Lentekriebels met Klara de Kikker in de Nooterhof kan in kleine groepjes gelopen worden.

Genieten van de rust en van de natuur. Dit kan ook op het terras.

Laatste test van de opgeknapte waterspeelplaats: 

Groeiseizoen in de moestuin (juni 2020)

Tekst en foto's: Froukje Idsardi

Nu IJsheiligen achter ons ligt begint het echte groeiseizoen in de moestuin. Heel veel planten die geen nachtvorst kunnen verdragen kunnen nu geplant en gezaaid worden. Zo zijn stoksnijbonen bij de stokken gelegd en staan courgettes en pompoenen in een kastje klaar om uitgeplant te worden.

Het voorzaaien van diverse groenten hebben we dit jaar gedaan in het Earthship, met een gemengd resultaat. Bosmuisjes hadden de weg naar binnen gevonden en die beestjes hebben een fijn neusje waar de zaden te vinden zijn om ze lekker op te peuzelen. Henk Mellema heeft een val gezet en meerdere malen zat er een muisje in die hij later ergens weer vrij liet. Na de tweede voorzaaironde bleek de temperatuur in het Earthship al gauw te warm en hebben we de planten buiten in een platte plastic kas gezet. Met het uitzonderlijke mooie weer blijkt dat ook een warme stek en moet er veel water worden gegeven.

Dat is sowieso een klus voor de hele moestuin – wat is het droog. Met het mooie weer verdampt het water waar je bij staat. We proberen met een mulchlaag (gemaaid gras of ander bladmateriaal) de bodem te bedekken om uitdroging te vertragen.

Konden we met een bezetting van 2 personen eerst redelijk uit de voeten, we zijn blij dat we nu net ons vieren kunnen werken. Uit de foto van het vak met bietjes blijkt dat het onkruid minder water nodig heeft om te groeien dan de groente (zo lijkt het). Tuinbonen in bloei en phacelia – de (wilde) bijen en hommels doen ook hun werk.

Nu de Nooterhof (beperkt) open is kunnen jullie de resultaten van de inzet van de betrokken vrijwilligers komen bekijken.

Natuurwaarnemingen in het park (mei 2020)

Foto's: Henk Mellema

Bij nachtvlinder-onderzoek in de Nooterhof op zaterdagavond 30 mei een primeurtje: 

je ziet hier een Teunisbloempijlstaart:

Bij de waterspeelplaats heeft een behangerbij besloten te nestelen:

Nieuwe Facebookpagina en Instagram-pagina's @nooterhof  (mei 2020)

Een nieuwe Facebook-pagina van park de Nooterhof (*). https://www.facebook.com/Nooterhof/

En we zitten nu ook op instagram: https://www.instagram.com/nooterhof/

Volg jij ons hier ook?

(*) 'De Nooterhof' , zonder 'Doepark': terug naar de oudere naam. Daarom ook een nieuwe pagina.

Nieuwe vrijwilligers welkom 

We zijn aan de slag met de vrijwilligersplanning. Lees hier onze vacatures:

https://milieuraadzwolle.nl/nooterhof/vacatures-2/

Help jij mee (werven)?

Tot ziens in de Nooterhof!  

Nooterhof klaar voor zomerseizoen (april 2020)

Vorderingen parkonderhoud (10 maart 2020)

Door Henk Mellema

Er is afgelopen winter flink doorgewerkt in verband met achterstallig onderhoud.We moesten een inhaalslag maken omdat we vorig jaar zo laat in konden steken.

De winter is zeer zacht verlopen dus het lag de werkzaamheden niet in de weg.Dat het uiteindelijk kletsnat werd in het lage deel van het park, hadden we niet voorzien.

Ook niet voorzien was de zuiderstorm, opvolgend op de Thorrundag, waardoor het hekwerk bij het amfitheater geen stand meer hield.

(Dat de rest het redelijk heeft overleefd mag een wonder heten)

Samenwerking

Als parkcoördinator beheer ben ik zelf bijna dagelijks in de Nooterhof. Verder word ik regelmatig ondersteund door Jan Paul van Mansom.

Egon Hultink en Bob Michies komen ook vaak de handen uit de mouwen steken.Tevens worden we ondersteund door de hoveniersopleiding van het Zone.college.

Voor de fruitboom snoei maken we dankbaar gebruik van de diensten van Johan Goos, Henk van Lenthe en Jan Hageman. De waterspeelplaats wordt ondertussen ge-upgrade door Pieter Kamstra en Siebe Pool. En tenslotte: 14 maart sluit de VLO het knotseizoen af en gaan zij nog de laatste werkzaamheden uitvoeren, waaronder het vlechten van een nieuw stuk hekwerk.

U ziet en leest; we doen en kunnen het niet alleen!

Moestuinseizoen is gestart! (10 maart 2020)

Door Froukje Idsardi

Afgelopen woensdag 4 maart is het tuinseizoen gestart. In een zacht voorjaarszonnetje zijn de eerste werkzaamheden verricht. We zijn gestart met het opzetten van het groene kasje in de hoek van de picknicktafels. In dit kasje gaan we gewassen voorzaaien om deze later als plantjes in de groentevakken of bedden te planten.  Ook gaan we dit jaar in het earthship, aan de kant van de toiletten, plantjes opkweken die extra warmte nodig hebben. Later zullen we hier ook planten laten groeien zoals tomaten- en paprikaplanten. En er is een zogenaamde koude bak gemaakt. Hierin kunnen ook groenten worden voorgezaaid. In de koude bak is de temperatuur hoger en worden de jonge plantjes beschermd tegen nachtvorst, mocht die nog komen.

Bodemverbetering
In deze maand gaan we verder de bedden voorbereiden voor inzaaien. We gaan oude planten eruit halen en het zogenaamde mulchmateriaal (bladeren) eraf halen. De grond moet nu opwarmen door de zon, zodat de zaadjes straks gaan ontkiemen. Eerst de vakken waarin de groenten komen die al vroeg willen gaan groeien en tegen kouder weer bestand zijn.We hebben eind vorig jaar bodemonderzoek laten doen en het blijkt dat de bodem gebrek heeft aan voedingsstoffen en humus. We gaan daarom overal een basisbemesting aanbrengen en compost. Compost is één van de belangrijkste factoren voor een gezonde bodem. Het bodemleven gaat de compost omzetten naar humus en dat is essentieel voor het microleven in de grond en voor de uitwisseling van voedingsstoffen. Wil je meer weten hierover, spreek één van het begeleidersteam aan: Eke, Hermie, Jan Paul, Tineke, Froukje.

Op 9 februari was de Nooterhof gastvrij voor de Thorrun.

Nieuwe vrijwilligers welkom 

We zijn aan de slag met de vrijwilligersplanning 2020. Lees hier onze vacatures: https://milieuraadzwolle.nl/nooterhof/vacatures-2/

Help jij mee (werven)?

Kleine watersalamander, waterspeelplaats Nooterhof, maart 2019

Frisse start Nieuwjaar op blote voeten .. (januari 2020)

We startten het nieuwe jaar 2020 met een frisse activiteit in de Nooterhof.  Op zondag 5 januari 2020 tussen 12.30 en 16.00 uur waren er vele deelnemers aan de nieuwjaars-  challenge in de Nooterhof.  Zij durfden  op blote voeten de  waterspeelplek van de Nooterhof te doorwaden.
Dit is niet alleen koud, ook zijn er kiezelsteentjes die het ‘een heel prikkelende’ uitdaging maakten om het hele parcours af te leggen..
Ze werden angemoedigd door een heuse midwinterhoorn.  In park de Nooterhof vond deze ‘alternatieve nieuwjaarsduik’ plaats. Of het nu wel of niet lukte, voor alle deelnemers was er warme choco na afloop.
Met deze activiteit willen we tevens natuurlijk spelen promoten. Dit is de eerste Nooterhof-activiteit van 2020. Ook komend jaar wordt de Nooterhof weer met vrijwilligers onderhouden en opengesteld. Tevens wordt gewerkt aan een plan voor de langere termijn. Wil je meehelpen in de Nooterhof? Mail naar kantoor@milieuraadzwolle.nl voor meer informatie.
Nacht van de Nacht sfeervolle afsluiter geslaagd seizoen 2019  'vrijwilligers- Nooterhof'
Park blijft in wintertijd op zondagen open
Foto Corina Compagnie
De Zwolse Nacht van de Nacht in de Nooterhof op 26 oktober 2019 trok 600 bezoekers. Zij genoten  van een gevarieerd programma over het belang van
duisternis voor mens en natuur.
Met dit groene evenement werd een spannend, succesvol seizoen van de Nooterhof nieuwe stijl sfeervol afgesloten. 80 Vrijwilligers zorgden er voor dat het park, na leegstand en beginnend verval, in  2019 weer onderhouden werd. Vervolgens in mei heropende, en sindsdien. gastvrijheid bood aan meer dan 5000 bezoekers.
De aantallen bezoekers per dag varieerden sterk met het weer. Georganiseerde groene activiteiten trokken extra. Tevens is het ecologisch beheerde park een plek met veel diversiteit aan natuur, een paradijsje voor bijvoorbeeld insecten.   De waterspeelplaats bleef een  belangrijke attractie, en zal komende maanden groot onderhoud krijgen. Vrijwilligers,  gecoördineerd door de Milieuraad Zwolle,  zullen wederom in samenwerking met de gemeente Zwolle ook het komend jaar het park met earthship weer openstellen en onderhouden. Tevens wordt door de Milieuraad samen met andere Zwolse natuurorganisaties gewerkt aan een plan voor de lange termijn. Dit zal naar bedoeling komend voorjaar worden voorgelegd aan de gemeente.
Maar allereerst zal de Nooterhof ook in wintertijd , in tegenstelling tot vroeger, niet helemaal sluiten. Op zondagen tussen 11.00 en 17.00 uur in de periode november - februari blijven bezoekers welkom. Daarna wordt de openingstijden weer verruimd. 
Daarna wordt de openingstijden weer verruimd. 
Foto: Martin van der Kolk
Foto : Fokje van der Kolk
         Foto: Rieky Boer
        Foto: Lucille Bloo
Foto: Corina Compagnie
Foto: Carin van de Ploeg
Foto: Hillie Waning Vos
Foto: Carin van de Ploeg
 Foto: Sabrine Wiggers
Foto: Carin van de Ploeg
foto: Corina Compagnie
Foto: Adinda Latour

Nazomerfeest Nooterhof, 15/9-2019: druk bezochte groene doedag

Zondag 15/9 was het Nazomerfeest in de Nooterhof, thema: bomen. Wat was het gezellig druk, meer dan 900 bezoekers. En vooral wat werd er lekker actief meegedaan aan de activiteiten. Zoals aan het speciaal bedachte meedoe-theater door TOF Toneel. Aan bijv. het egelhuisjes timmeren, boomtekenen, levend ganzenbord, zagen voor je knaagdier, de Nooterhofwensboom, en de speurtocht. Maar ook werd er lekker genoten van het park zelf, in de waterspeelplaats en op het terras.

 Egelhuisjes maken

TOF Toneel : samen bomen redden van kap

Zomer in de Nooterhof (augustus 2019)

Ook in vakantietijd lukte het om het park stipt en netjes open te houden!  Mede dankzij vrijwilligers die wel eens een extra dienst in het earthship wilden doen, of noest bleven doorwerken in de tuinen of elders in het park. Bezoekers aantallen variëren wat met het weer: van meer dan 200 bij sommige zonnige dagen, tot een, vaak heel gezellige, enkeling bij regen. Ook ontvingen we een groep internationale studenten, van het programma Inside Out te Ommen. Het waterspelen is en blijft verder een grote trekker. Enkele sfeerplaatjes van het park in zomerse sferen.

Het was een 'spetterende' heropening Nooterhof 14 juli

De officiële heropening van de Nooterhof op 14 juli had als thema water. Het bleef spannend tot en met zaterdagmiddag 13 juli, maar... de waterspeelplaats stroomde weer volop, na een druk op de knop door wethouder William Dogger. En de zwengel aan een extra kraan door Klara de Kikker.  Het park werd druk bezocht. En aan de waterdiertjesactiviteit deden 150 personen, jong en oud mee. Tevens gingen veel mensen een kijkje nemen in de tuinen. Het boek over de geschiedenis van het park is inmiddels ook te lezen via www.nooterhof.nl onder Over de Nooterhof- historie en toekomst. De opening leverde enkele mooie reportages op in de media, die je kunt zien door de onderstaande links:

  Eerder nieuws:

Heropening park De Nooterhof/ start vakantieseizoen/ water-activiteit
Zondag 14 juli 2019 
Sinds half mei is park De Nooterhof weer open voor publiek. De afgelopen periode is er veel werk verzet door de vrijwilligers van de Milieuraad Zwolle:  tuinonderhoud, parkonderhoud, en de openstelling van het earthship. Deze week wordt ook het water van de speeltuin en in de tuinen heraangelegd of gerepareerd. Er kan dus ook weer fijn gespeeld worden in de waterspeelplek. Tevens is er sinds deze week een geheel nieuwe park-website: www.nooterhof.nl . Deze wordt de komende tijd verder bijgewerkt.  Er valt nog steeds heel veel te doen, maar het park is nu wel ver genoeg klaar om tegelijk met de start van de zomervakantie nu ook officieel te heropenen. Dit gebeurt op zondag 14 juli. Iedereen is welkom.
Met medewerking van: de familie Nooter, Stadsdichter Jeroen Kraakman,  Klara de Kikker, scholiere Sanna Jorritsma, wethouder William Dogger, en diverse vrijwilligers.
PROGRAMMA
Het park is als gebruikelijk van 11.00-17.00 uur open
13.00 u. Ontvangst belangstellenden voor middagprogramma
13.30 u. Welkom en stand van zaken heropening Nooterhof
- Michiel van Harten, coördinator Milieuraad/ Nooterhof
13.35 u. Woord aan wethouder William Dogger. Daarna gaat hij met hulp van Klara de Kikker:
-Water aanzetten in de speeltuin.
- Gloednieuwe Nooterhofvlag hijsen. Deze is spontaan ontworpen door scholiere Sanna Jorritsma. Zij helpt ook mee met hijsen.
13.50 u. Nooterhof gedicht - Stadsdichter Jeroen Kraakman
13.55 u. Start informeel deel:
Informatie over de stand van zaken van het parkonderhoud met groen coördinator Henk Mellema. Rondkijken in de tuinen met  Werkgroep Tuinen Nooterhof. Herinneringen ophalen op het terras, met familie Nooter. Inkijken van ons boek Nooterhof, park met geschiedenis met mooie foto's en herinneringen uit de meer dan 40 jarige geschiedenis van het park. De speurtocht Lentekriebels met Klara de Kikker in de Nooterhof kan gelopen worden.
14.00- 16.30u. Waterdiertjes zoeken in en rond het park, begeleid door IVN Zwolle en Milieuraad Zwolle.
We gaan in en rond de Nooterhof kijken welke beestjes in het water leven. Want naast vissen en kikkers, zit vijverwater boordevol ander leven! En wist je dat je aan de beestjes die er leven, kunt zien hoe de waterkwaliteit is? Deze activiteit is leuk voor jong en oud. 

 4 juli 2019

Water... 
De eerste vraag van bezoekers is vaak: hoe zit het met de waterspeelplaats? Ook de tuingroep heeft dringend behoefte aan een eigen waterpunt. Inmiddels zijn er 2 bedrijven aan de slag met water in het park: grondwater en leidingwater. In de speelplaats en in de tuinen komt dan weer water, met kranen en pompen. De planning van de gemeente van eind juni bleek nog niet haalbaar. De bedrijven geven inmiddels aan hard bezig te zijn. Afhankelijk van deze ontwikkelingen gaan we de officiële heropening , met een speels programma, en als thema: water, nu voorzichtig plannen. Gemikt wordt op zondag 14 juli, vanaf 13.00 uur.  Hoe dan ook: nu alvast: welkom die middag in het park. Sowieso is er gezelligheid en wat te doen..
Intussen hebben we zelf provisorisch een vanuit een boom sproeiende slang naar de waterspeelplaats gelegd. Leuk om te zien dat er gelijk enthousiast gespeeld wordt. En bezoekers bij mooi weer gelijk langer blijven. We gaan door met deze tijdelijke oplossing tot de definitieve gereed is .
Zondag 14 juli vanaf 14.00 uur: waterdiertjes zoeken in en rond de Nooterhof  Zondag 14 juli gaan we in en rond de Nooterhof kijken welke beestjes in het water leven. Want naast vissen en kikkers, zit vijverwater boordevol ander leven! En wist je dat je aan de beestjes die er leven, kunt zien hoe de waterkwaliteit is?Met schepnetjes gaan we de waterdiertjes vangen. Je leert niet alleen hoe je de soorten kunt herkennen, maar ook welke plek ze innemen in de voedselketen (is het een planteneter of roofdier?). En wat het zegt over de waterkwaliteit. Natuurlijk hopen we zeldzame soorten te vinden. Help jij ons mee? De activiteit is voor jong en oud leuk en interessant. Kinderen vanaf 6 jaar, begeleid door een volwassene, kunnen meedoen met de schepnetjes. 
Deze activiteit is van 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur, doorlopend kan men inlopen om mee te doen. Melden bij het terras van theehuis earthship. Iedereen is welkom. Ook meekijken is leuk. Deelname is gratis. Organisatie : IVN Zwolle en Milieuraad Zwolle.
Op 21 juni kwam een groep schoolkinderen ook waterdiertjes zoeken, 
met enkele andere activiteiten.

Verdere nu geplande activiteiten

17 juli - bijenhotels maken (onder voorbehoud)
25 augustus - Muziek uit de natuur
15 september - Nazomerfeest, thema: bomen
6 oktober - Braakballen pluizen
26 oktober- Nacht van de Nacht
 
Daarnaast gaan we regelmatig nog meer kleine incidentele activiteiten, met een wat spontaan karakter, organiseren op het terras. Ook wordt in samenwerking met de tuingroep de educatie rond de diverse tuinen nog uitgewerkt. Alle ideeën en suggesties voor activiteiten in de Nooterhof blijven heel welkom! Wil je met een activiteit meedoen aan het Nazomerfeest of de Nacht van de Nacht, of heb je tips voor deelnemers, we horen het graag.  Algemeen kunnen we ook nog steeds vrijwilligers gebruiken in het park. Dus ken je geïnteresseerden, geef graag hun gegevens door. 
Feest in de Nooterhof!
Regelmatig zijn er picknick- verjaardagen in de Nooterhof. Ook kwam er recent een bruidspaar trouwfoto's nemen.
We kregen spontaan foto's toegestuurd.

Een bruidspaar kwam onlangs de trouwfoto's nemen in de Nooterhof
(Foto:  copyright Gert Paassen)
Zo zien we het graag 🤗: een verjaardagsfeest kon spontaan aanschuiven bij IVN activiteit kruidenboter maken.

21 juni 2019

Kunstenaar en kinderdagverblijf fleuren ingang Nooterhof op 
Zwolse kunstenaar Jehudi van Dijk heeft samen met peuters van kinderdagverblijf De Nooterhof de betonnen bollen bij de ingang van de Nooterhof opgefleurd. Nu de Nooterhof weer is geopend vond Patty Wolthof (vrijwilliger Nooterhof en ouder bij de opvang) het tijd om deze afgebladderde bollen een opknapbeurt te geven. Ze benaderde Jehudi van Dijk, die bekend staat om zijn toffe tekeningen van dieren, en hij zei direct ja. Ook Prokino kinderdagverblijf De Nooterhof was enthousiast. Ze maken nog wekelijks gebruik van 'het Vlindertuintje' en willen graag nauw betrokken blijven. Ook de Milieuraad is blij met de positieve actie. De verfactie vond 6 juni van 10-11 uur plaats bij de ingang van de Nooterhof . Jehudi van Dijk zal het werk van de kinderen binnenkort nog voorzien van zijn 'finishing touch'.
RTV Focus was er bij: een leuk filmpje van de schilderactie zie je hier:
Ook staan er leuke foto's op Weblog Zwolle:
Onderhoud Tuinen Nooterhof is sinds begin juni weer 'aardig bij'. 
In de Nooterhof bevinden zich enkele tuinen die door groepen vrijwilligers worden onderhouden: de Tuingroep Nooterhof. Het zijn de moestuin, boerentuin en kruidentuin. Ruim 30 vrijwilligers doen dit onderhoud. Na een vertraagde start doordat het park eerst nog dicht was, is inmiddels het onderhoud van deze tuinen 'in grote lijnen weer aardig bij '. Gewerkt wordt volgens de methode van Velt.
RTV Focus filmde in het park,  voorafgaand aan de eerste 'gewone' openingsdag op 15 mei, dat zie je door hier te klikken 

Naast de openstelling die nu is gestart komt er nog een officiele openingshandeling. Die is als de waterspeelplaats volledig is hersteld door de gemeente. Daar wordt momenteel aan gewerkt.

Nooterhof vanaf 12 mei 4 dagen per week open

    Het Voorzomerfeest Nooterhof op 12 mei werd naar schatting door meer dan 1000 bezoekers bezocht. Een fijn doepubliek, er was veel deelname aan de activiteiten. RTV Oost maakte een leuk sfeerfilmpje, klik op deze link. 
      

 Voorzomerfeest Nooterhof 12 mei

 Naast de openstelling die nu is gestart komt er nog een officiele openingshandeling. Die is als de waterspeelplaats volledig is hersteld door de gemeente. Daar wordt momenteel aan gewerkt.

Groentenactiviteiten voor jong en oud in de  Nooterhof:  oa soep en kruidenboter maken, zondag 16 juni 
Op zondag 16 juni vanaf 14.00 uur gingen vrijwilligers van IVN Zwolle en Milieuraad Zwolle samen met kinderen een heel bijzondere groentesoep maken. Met groenten zoals die ook te vinden zijn in de moestuin. Ook maken ze zelf kruidenboter. Dit gebeurde met leuke opdrachten in de tuin. Dit was een gezamenlijke activiteit van IVN Zwolle en Milieuraad Zwolle.
Reparatie Waterspeelplaats 
We krijgen veel vragen over de waterspeelplaats. Deze werkt helaas nog niet, en zal worden gerepareerd door de gemeente. Het laatste bericht is dat er op wordt gemikt dat dit half juli gereed is. Sinds begin juli is er een voorlopige oplossing met een flink sproeiende tuinslang .
De techniek van de huidige waterspeelplaats is niet bruikbaar meer. Het water zal op andere, maar ook leuk speelse wijze gaan stromen. Zodra dat gereed is gaan we ook de officiële her-opening van het park , met genodigden, wethouder, etc, doen.
Lentekriebels met Klara de Kikker
Bij de koffietafel in het park is een speurtocht verkrijgbaar: Lentekriebels met Klara de Kikker in de Nooterhof. Deze speurtocht laat de natuur in het voorjaar zien, via een looproute met opdrachten door het park. Hij is geschikt voor kinderen, samen met hun ouders of begeleiders. Het boekje is gratis, na afloop is er een klein presentje. De speurtocht is gemaakt door IVN Zwolle en Milieuraad Zwolle.
=================================================================
Terugblik op de weg naar de openstelling de afgelopen  maanden
We gaan open! (update 3 mei 2019)
Deze week kregen we bericht dat het Voorzomerfeest Nooterhof op 12 mei kan doorgaan. Voor het programma : zie de Agenda op deze site.

Tevens de verwachting dat vanaf 12 mei het park ook verder open gaat. Eindelijk!

Voor hoe het precies zit verwijzen we naar de Stentor van vandaag, zie:
De wethouder/ gemeente /verdere onderhandelaars mikken dus op 12 mei als start van de openstelling t/m oktober 2019.
Dat betekent ook dat we nu verder gaan met de voorbereidingen/ planning van de koffie / thee- schenkerij en andere activiteiten vanuit het earthship

Wachten.. (26 april 2019)

We wachten, vol ongeduld net als heel veel mensen die het park willen bezoeken, tot de onderhandelingen tussen Landstede/ SWZ en gemeente Zwolle zijn afgerond.  Zelf zijn we klaar om het park open te stellen en we popelen om dit te doen.
Dit bericht in de Stentor is het laatste wat daar over naar buiten kwam, dd vrijdag 19 april.
De gemeente meldde 25 april vanuit de onderhandelingen nog geen groen licht te kunnen geven.
Enkele foto’s van de klus- /terras-dag , 20 april
   
Een flinke groep deed 20 april mee met allerlei klussen, zoals in de kruidentuin, klein snoeiwerk, waterspeelplek opschonen, paden schoonmaken,etc. Ook konden er genoten worden van het mooie park en het lekkere weer op het terras.
Tuingroep gestart 
De tuingroep is inmiddels gestart in de moestuin en kruidentuin. Er wordt gewerkt volgens een vernieuwd tuinplan.

Bericht van de gemeente over de planning van de openstelling van de Nooterhof, 11 april 2019

De gemeente meldde 11 april hoe de voortgang met de openstelling van de Nooterhof  is. Dit is het bericht van de gemeente daarover:

De gemeente is erg blij met de inzet van zowel de Milieuraad als het enthousiasme onder alle vrijwilligers om de Nooterhof ook in 2019 open te kunnen laten zijn. De werkzaamheden die onder andere afgelopen weekend zijn uitgevoerd dragen daar zeker aan bij. We snappen dat iedereen nu graag verder aan de slag wil en begrijpen dat hiervoor ook het Earthship belangrijk is. Dat vraagt om heldere afspraken over het gebruik, beheer en onderhoud gemaakt die ook vastgelegd moeten worden. We werken er hard aan om te zorgen dat dit geregeld wordt en de deuren op korte termijn open kunnen.

De Nooterhof gaat weer open, met inzet van veel vrijwilligers

Het park Nooterhof is al jaren een prachtige plek voor iedereen die houdt van rust en groen. Ook voor kinderen een fijne plek om te spelen en de natuur te ontdekken. Het park bestaat uit meerdere tuinen waaronder een kruidentuin, een vergeten groentetuin, een waterspeeltuin en grasvelden. Op dit moment is het het park Nooterhof gesloten door vertrek  van de vorige beheerder.  Aan de Milieuraad is -samen met andere Zwolse natuurorganisaties- gevraagd om het park Nooterhof en ook het Earthship (theehuis) in 2019 met vrijwilligers een paar dagen per week open te stellen. Er zijn veel mensen nodig om dit mogelijk te maken. Als het allemaal lukt starten we in april 2019.

 Opknapactie 6 april in de Nooterhof

We organiseerden een opknapdag in de Nooterhof, zaterdag 6 april. Een grote groep nieuwe vrijwilligers deed mee. En ze weten van aanpakken! . We maakten samen het terras bij het earthship spic en span. Maakten de kruidentuin en een mooi eerste stuk van de groentetuin weer op orde. Spitten gras weg voor een Bloemenlint van meer dan 10 m2. Gaven de composthoop een facelift. Ruimden een boel rommel op. En deden nog diverse andere klussen.

Werkgroep VLO knapte takkenril en hekwerk op

In maart heeft de werkgroep Vrijwillig Landschaps Onderhoud (VLO) op 2 zaterdagen veel werk verzet. De takkenril is opgeknapt. Er is veel zwerfvuil opgeruimd. Het hekwerk is gerepareerd, en deels weer bijgevlochten met wilgentenen.

Vrijwilligers gezocht.

Heb jij tijd en vind je het leuk om een dagdeel per week of per twee weken of maand mee te helpen en een aanspreekpunt te zijn? Via de gemeente ben je verzekerd en er is er is ondersteuning en begeleiding vanuit de Milieuraad Zwolle.

Wat kun je zoal  doen:  Koffie, thee of limonade schenken in het Earthship. Dat gebeurt in tijdsblokken: van 11.00- 14.00u en van 14.00-17.00u

Gasten wegwijs maken en informatie geven over wat er te doen is in het park. Meehelpen met diverse activiteiten die er georganiseerd gaan worden. Toezicht houden over het gebruik van het park. Meehelpen met onderhoud van kruidentuin. Klussen aan materiaal..

Heb je belangstelling om een dagdeel te helpen? Bel of stuur een mailtje naar Michiel van Harten via  info@milieuraadzwolle.nl 

Je ontvangt dan meer informatie.