Vintage kleding is de mode

Ooit was het dragen van tweedehands kleding een teken van armoede. Dat is inmiddels een achterhaald feit. Al in de hippietijd, werd het bon ton om eerder gebruikte kleding te dragen. Dit fenomeen is nooit helemaal weggeweest. Voor de huidige tieners en twintigers is het dragen van gebruikte kleding een manier om zich af te zetten tegen de mainstreammode. De modehuizen houden nauwlettend in de gaten wat de jongeren zoal dragen en laten zich vervolgens door hen inspireren.

Voor het milieu is het een goede zaak om gebruikte kleding te kopen. Volgens klimaatdeskundigen is de kledingindustrie één van de meest vervuilende die er is. Hoe komt dit? Voor de productie van kleding zijn veel grondstoffen nodig. Bijvoorbeeld katoen die verbouwd wordt en geplukt moet worden. Voor wol worden schapen geschoren en voor fleece worden PET-flessen gerecycled. Bij de productie komen broeikasgassen zoals CO2, methaan of lachgas vrij. Deze gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Wist je dat bepaalde kledingstoffen zoals viscose en lyocell van cellulose worden gemaakt? Cellulose zit in planten en bomen. Om er draagbare stof van te maken wordt hout gekookt in chemicaliën. Van de pulp worden vezels en garens gemaakt om de stoffen te kunnen weven. Daarvoor is hout, heel veel hout nodig. Jaarlijks naar schatting 120 miljoen bomen. Toch een flink aantal van de geschatte 3,5 tot 7 biljoen bomen die jaarlijks wereldwijd gekapt worden. Een deel van de bomen komt uit regenwouden in Indonesië, het Amazonegebied en de Canadese bossen.

Gebruikte kleding kopen is ook leuk. Het is een sport om unieke stukken voor je garderobe op de kop te tikken. Zie het als een uitdaging om kringloopwinkels en rommelmarkten af te gaan voor een origineel kledingstuk. Met het kopen van gebruikte kleding bespaar je veel geld. Waarom zou je vijftig euro aan een nieuwe broek uitgeven als je bij de kringloop eentje voor vijf euro kan kopen?

Je creativiteit wordt geprikkeld. Hoe kan je kleding stijlvol dragen? Doe een riem om je middel, leg een knoop in je oversized T-shirt of knip een spijkerbroek af om er shorts van te maken. Draag er een sjaal bij.

Als je kleding toch wat tegenvalt breng je het weer terug naar de kringloopwinkel. Je hoeft dan geen schuldgevoel te hebben vanwege een weinig gedragen dure aankoop, En last but not least: het kopen van gebruikte kleding levert een goed gevoel op omdat je bijdraagt aan een duurzamere wereld.

In Zwolle zijn veel adressen waar je terecht kunt voor gebruikte kleding. Op de site van de Milieuraad staat een handige digitale gids ‘Ecoshoppen in Zwolle’. In deze gids vind je duurzame adressen en informatie. De gids dateert van januari 2019. Er wordt aan een nieuwe versie gewerkt. Om zo up-to-date mogelijk te zijn wordt iedereen uitgenodigd voor het geven van suggesties, tips en informatie over nieuwe initiatieven. Dit kan via info@milieuraadzwolle.nl. Op verzoek wordt een digitale versie toegestuurd.

 Wij wensen je een goed 2021 toe.


Loes la Faille (Milieuraad Zwolle) 


 

Terug naar de vorige pagina