De tuin in januari
Mijn tuin ziet er wel wat saai uit in januari. De nieuwe knoppen zitten al maanden in de kronkelhazelaar. Binnenkort gaan de sneeuwklokjes weer bloeien. Het lijken er elk jaar meer te worden.Veel is er op dit moment in de tuin niet te doen. Hoe is dat jouw tuin? Hebben egels en insecten een schuilplaats gevonden in de niet opgeruimde bladeren? Hebben de vogels een veilig plekje voor de nacht in de schoongemaakte nestkasjes? Misschien gaan ze in het voorjaar in deze nestkastjes nestelen.
Een leuke klus die je in de winter kunt doen is het maken van winterstekken. Om te beginnen heb je een snoeischaar, touw, plantenlabels, een potlood of watervaste stift nodig. Je kunt stekken maken van bijna alle houtige struiken in je tuin. Knip niet te lange houtige twijgen af. Knip vervolgens de onderzijde van de stek schuin af net onder de verdikking van een bladpaar. Door het schuin afsnijden van de stek kan die makkelijker wortels maken. De bovenkant van de stek snij je juist recht af boven een bladpaar. Draai de stek niet om. De onderkant moet in de aarde. Bind een bosje stekken bij elkaar met touw. Voorzie ze van een label met de plantnaam en eventueel de kleur. Zet de stekken voor tweederde in de grond op een beschutte en waterdoorlatende plek in je tuin. Bescherm de stekken tegen vorst en zorg dat ze in het voorjaar of de zomer niet uitdrogen. In september kun je de gewortelde stekken uitplanten in je tuin.
Ook kun je aan de slag met vogelvoer. Het is belangrijk dat de vogels niet alleen droog brood krijgen. Dit is te zout en er zitten te weinig voedingsstoffen in. Door de vogels voldoende voedingsstoffen te geven zullen ze zich niet te goed gaan doen aan de knoppen van struiken of gele krokussen. Op de site van de Vogelbescherming en in de Milieupraat van oktober 2020 staan leuke ideeën. De vogels zullen u dankbaar zijn. De Milieupraat is te lezen op de site van de Milieuraad. Om op de hoogte te blijven van het ‘groene wel en wee’ in Zwolle kun je je gratis abonneren op de nieuwsbrief via onderstaand mailadres.
Januari is een goed moment om je eens te verdiepen in het belang van een groene tuin. Een groene tuin heeft veel voordelen. In een groene tuin kun je meer water bufferen en opslaan. Alle beplanting in je tuin helpt hieraan mee. Hoe groter het groene oppervlak hoe meer water er vastgehouden wordt. Een groene tuin helpt mee om wateroverlast tijdens hoosbuien te verminderen. Een groene tuin vermindert ook het ‘urban heat island’ effect. Stenen houden meer warmte vast dan groen. Een groene tuin zorgt voor verkoeling tijdens hittegolven.
Als het aan de gemeente ligt, gaat Zwolle de komende jaren groeien om plaats te bieden aan 180.000 inwoners. Of het zo ver gaat komen weten we nu nog niet. Een ding is zeker: Een groene leefomgeving wordt steeds belangrijker.
Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)
Reageren? info@milieuraadzwolle.nl
Terug naar de vorige pagina