Tegeltax in Zwolle?

 Fietsend door Zwolle kwam ik langs een tuin die helemaal betegeld werd. De gemeente zou tegeltax moeten heffen op al die tegels, mijmerde ik al fietsend. Net als in vroeger tijden toen belasting werd geheven op het aantal ramen en deuren of het aantal schoorstenen. Dit was ooit een vorm van onroerendgoedbelasting. Tegenwoordig zie je trouwens nog wel eens sporen van dichtgemetselde ramen. Dit werd gedaan om minder belasting te hoeven betalen. Geen idee of het invoeren van tegelbelasting een reëel plan is. De  invoering van  zal niet eenvoudig zijn. Hoe controleer je bijvoorbeeld het aantal tegels in alle Zwolse achtertuinen?  Een tegeltax zal er dus niet komen, alleen al om praktische redenen. Ik ben trouwens niet de enige die op dat idee is gekomen blijkt als ik op ’tegeltax’ zoek.

Er zijn verschillende redenen om het aantal tegels in je tuin zo klein mogelijk te houden, niet alleen om een eventuele tegelbelasting te beperken.

Onder tegels sterft het bodemleven. In die bodem zitten namelijk allerlei bodemdieren. De meeste zijn niet eens zichtbaar met het blote oog. Ze zijn onderdeel van een hele ondergrondse ecostructuur. Ze zorgen voor een goede bodemstructuur waardoor planten goed kunnen wortelen en bij extreme regenval het water beter opgenomen wordt in de bodem en niet direct het riool inloopt. Of omgekeerd bij droogte kan een gezonde bodem vocht vasthouden. Als je na een tijd weer tegels uit je tuin haalt zal het bodemleven zich weer gaan herstellen.

Een groene tuin is ook belangrijk voor allerlei andere dieren die bovengronds leven, zoals insecten, vogels en egels om er een paar te noemen. Hoe meer bloeiende planten in je tuin, hoe meer bijen vlinders en hommels, die belangrijk zijn voor de bestuiving van onze voedselgewassen, daarop afkomen.

Groen en bomen in je tuin zijn niet alleen nuttig. Ze verfraaien ook onze leefomgeving. Ze leveren een bijdrage aan de verbetering van de vaak matige luchtkwaliteit in Zwolle. Zo levert een groene tuin (met bomen) een bijdrage in de reductie van fijnstof. Fijnstof is een groot milieurisico voor onze gezondheid. Groen zorgt ervoor dat CO2 omgezet wordt in zuurstof.

Het groen en de bomen in onze stadstuinen geven schaduw en hebben daardoor een positief effect op de temperatuur. Ze bevorderen de luchtvochtigheid waardoor onze leefomgeving koeler en aangenamer aanvoelt. Hebben we minder vaak een airco nodig. Bomen zorgen voor luwte zodat de windsnelheden lager worden en vooral ’s winters minder warmteverlies van gebouwen optreedt waardoor er weer energie bespaard wordt. Bomen en groen in je omgeving dempen het verkeerslawaai, zodat je minder last hebt van geluidsoverlast.

Een betegelde tuin is trouwens niet onderhoudsvrij. Je moet stevig boenen om alle groene aanslag en mos op die tegels weg te krijgen. Het is een heel gedoe om het onkruid tussen de tegels weg te halen.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

 

Terug naar de vorige pagina