Sleedoornpage veilig in Zwolle

De sleedoornpage is een vlinder die nog maar weinig voorkomt in Nederland. Gelukkig is Zwolle een van de gemeenten waar de sleedoornpage nog veel voorkomt. Om de vlinder een veilige toekomst te geven in Zwolle, heeft de gemeente samen met de vrijwilligers van de insectenwerkgroep Zwolle, ondersteund door de Vlinderstichting en de Rova een beheerplan gemaakt.

Het is de bedoeling dat het struweel en bosschages met vitale sleedoorn worden hersteld. De struiken moeten jonge twijgen hebben, de ideale plek om eitjes af te zetten. Om weer mooie vitale sleedoorns te krijgen worden verschillende maatregelen uitgevoerd. Er gaan bomen gekapt worden zodat de sleedoorn weer in de zon komt te staan. Ook worden er op verschillende plekken in Zwolle nieuwe sleedoorns aangeplant. De door de sleedoornpage gelegde eitjes zullen de komende jaren door vrijwilligers geteld gaan worden. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal eitjes binnen vijf jaar weer gelijk is aan het aantal van 2017. Andere diersoorten profiteren overigens ook van de maatregelen.

Natuurlijk zijn in Zwolle alle vlinders welkom. Wist je dat stadsnatuur belangrijk is voor vlinders? Vlinders in de stad gaan later in de overwinteringsmodus dan hun soortgenoten in het buitengebied. In de steden is het warmer, zodat vlinders langer kunnen rondvliegen. Doordat de vlinders in steden kunnen profiteren van een langer groeiseizoen, kunnen ze een extra generatie nageslacht voortbrengen.

Hoe kunnen we zoveel mogelijk vlinders naar onze tuinen en balkons lokken? Vlinders zijn koudbloedige dieren. Maak beschutte plekken in de tuin waar vlinders zich op kunnen warmen zodat ze kunnen vliegen. Zorg voor nectar, voedsel voor vlinders, in je tuin of op je balkon. Vlinders halen nectar uit bloemen. Zorg het hele jaar door voor bloeiende planten. Gooi rottend fruit niet weg, maar leg het neer zodat vlinders erbij kunnen. Je zou een vlinderkastje op kunnen hangen. Vlinders hebben dan een plek om te schuilen tegen de regen en een overwinteringsplek. Denk ook aan rupsen in je tuin. Goede planten voor rupsen zijn bijvoorbeeld klimop, brandnetel en judaspenning.

Zet verschillende kruiden in je tuin. Je kunt er bijvoorbeeld lavendel, marjolein, citroenmelisse of tijm inzetten. Dit is niet alleen nuttig voor vlinders en andere insecten. Verse kruiden zijn lekker in je eigen maaltijden. Vermijd ten allen tijde bestrijdingsmiddelen. Daarmee doodt je niet alleen vlinders maar je helpt ook andere nuttige dieren zoals lieveheersbeestjes en bijen om zeep.

Help je mee de vlinders te beschermen?

 

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

 

Terug naar de vorige pagina