Serre-lief en -leed

Oh … wat romantisch ! Zo’n prachtige serre, veel glas, planten, buiten en toch binnen. Ruimte om te genieten. Vakantiegevoel.

Moet je nou nog nadenken voordat je jezelf zo’n prachtig gevoel cadeau geeft ? Ja graag, dat is wél zo handig ! Een serre is wel even wat meer dan een verzameling glas en hout. Een serre ‘leeft’ als het ware: wordt warm door het licht van de zon en daarvan kun je mateloos profiteren. Maar … dan moet je het wél goed doen !

Een ‘echte’ serre heette vroeger een wintertuin of een kas. Staat tegen het huis gebouwd, heeft enkel glas (!) en is absoluut NIET verwarmd. Het huis blijft dus intact, de buitenmuur wordt niet doorgebroken en daarmee blijft de isolatie ook zoals die is. Je krijgt er een kamer bij, die je alleen gebruikt als de temperatuur het toelaat. Een beetje zon doet wonderen en laat je al vroeg in het voorjaar en laat in het najaar genieten van je buiten-binnen. Een scheutje extra zon en dan kunnen zelfs de serre-deuren open en zit je beschut en warm bijna-buiten. Stookkosten: nul Euro.

Op een beetje fijne dag loopt de temperatuur in de serre al snel hoog op. Om te voorkomen dat het onaangenaam warm wordt, moet de serre voorzien zijn van voldoende ventilatie-mogelijkheden. Het mooist zijn de klepramen, net als bij tuinderskassen. De warme lucht kan bovenin naar buiten en zo blijft het aangenaam. Regelbaar met de hand of zelfs helemaal te automatiseren !

En welk ‘leed’ bedoelen we nou ? Stel je voor dat je zo’n ‘serre’ met dubbel glas laat plaatsen. En een doorgang laat maken naar je woonkamer. En er verwarming in laat plaatsen. Wat gebeurd er dan ? Allereerst is je ‘serre’ dan een deel geworden van je woonkamer en vormt daarmee ook de ‘buitenschil’ van je woning. De buiten-oppervlakte van je woning is dus groter en zorgt voor extra warmte-verlies. Vooral ook omdat glas doorgaans slechter isoleert dan een muur.

Je energiegebruik gaat daardoor omhoog. In voor- en najaar levert de zon een aardige bijdrage en dat is dan weer winst. Het eindresultaat is nooit te voorspellen, dat hangt van teveel factoren af. Maar dan: de zomer ! Veel zon en veel glas. Direct alle warmte naar je woonkamer en dat wordt al gauw teveel. Komt bij dat de meeste van die ‘zogenaamde serre’s’ nauwelijks ventilatiemogelijkheden hebben.

En wat nu ? Je hebt je helemaal verheugd op zo’n prachtige, ruime, lichte ruimte. Hoe kies je nou ? Ga eens kijken en ervaren op een goede warme en zonnige dag. Bij je buren, vrienden of de leverancier. Voel hoe het is en kijk op de thermometer ! 45° is niet lekker …

Alan Lentz (Duurzaam Zwolle)

Reageren? Info@milieuraadzwolle.nl ; info@duurzaamzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina