Rondje tuincentrum

Een tijdje geleden kreeg ik een mand met vrolijke bloeiende planten cadeau. Hij staat in mijn tuin te pronken. Het is mij opgevallen dat geen enkel insect belangstelling heeft voor de plantjes in de mand. Wel voor de vaste geraniums, die minder opvallende bloemen hebben in de bakken er vlakbij. Hoe kan dit nou? Blijkbaar zit er niet altijd nectar in bloemen. De hovenier die ik hiernaar vroeg veronderstelde dat sommige sierplanten om het uiterlijk gekweekt worden en geen stuifmeel en nectar meer geven voor de insecten. Ik ben eens op zoek gegaan op internet en heb eens kritisch door een Zwols tuincentrum gelopen.

Ik heb alarmerende informatie gevonden over al het gif wat vaak gebruikt wordt bij het kweken van sierplanten. Onderzoek van Greenpeace heeft uitgewezen dat de sierteeltsector nog steeds grootverbruiker van bestrijdingsmiddelen is. Er zouden zelfs nog stoffen gebruikt worden die in Nederland en de Europese Unie verboden zijn. Het gebruik van schadelijke stoffen is weliswaar afgenomen, maar toch nog steeds aanzienlijk. Bijen kunnen die giftige stoffen via de nectar en het stuifmeel binnen krijgen. Ook via het vocht dat verontreinigde planten uitscheiden krijgen bijen gif binnen. De met goede bedoelingen gekochte sierplanten kunnen dus een averechts effect hebben en zelfs bijen doden. Koop biologische planten en zaden. Maak stekken en deel ze uit. Koop bewust.

Gewild zijn de insectenhotels. Nuttig om in je tuin op te hangen. Er zijn mooie exemplaren te koop in het tuincentrum. Helaas ook exemplaren van inferieure kwaliteit. Deze hotels hebben splinters in de gaatjes voor de eitjes. Deze splinters beschadigen de vleugels van de insecten. Een goed bijenhotel moet goed afgewerkte gaten hebben en aan de achterkant dicht zijn. Verder moet het een afdakje tegen de regen hebben. Bijen zijn zonaanbidders,dus hang je hotel in de zon.

Verder schrok ik dat er zoveel middelen te koop zijn op het gebied van onkruidbestrijding en insectenverdelging. Zo is het omstreden middel Roundup van Monsanto gewoon te koop. Zo staat op de verpakking te lezen dat de lege verpakking naar een inzamelpunt voor gevaarlijk en bijzonder afval moet. Vijvers waterlopen en grachten mogen niet met de verpakking of de inhoud vervuild worden. Niet kopen en gebruiken dat spul, lijkt me.

Gelukkig zijn er in het tuincentrum ook alternatieven te koop. Schoffels en handige staalborstels om onkruid te verwijderen.

Er is ook mooie tuinverlichting te koop. Houd bij het uitzoeken van een lamp wel rekening met nachtdieren. Zij zijn niet zo blij met jouw verlichting. Te veel licht kan hun dag en nachtritme verstoren. Verlicht je tuin dan ook spaarzaam. Koop zoveel mogelijk armaturen die alleen naar beneden stralen.

Op de site van Milieu Centraal staan veel tips hoe je gifvrij kunt tuinieren.

 

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren : info@milieuraadzwolle.nl

 

 

 

Terug naar de vorige pagina