Voor mensen die de eindeloze berg oud papier van ongevraagde reclamefolders zat zijn, heeft Amsterdam nu de oplossing. Je krijgt alleen nog maar reclamefolders als je een speciale ja/ja-sticker op je brievenbus hebt. Heb je gèèn sticker op de deur ? Dan ontvang je reclamefolders.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft vorig jaar ingestemd met een voorstel van de Partij voor de Dieren, ondanks klachten vanuit ondernemers, die bang zijn voor banenverlies. Volgens de PvdD scheelt de maatregel op jaarbasis miljoenen  kilo`s aan oud papier. Per jaar wordt in Nederland 205 miljoen kilo papier aan reclamefolders verspreid, omgerekend 34 kilo per huishouden.  Tot nu toe werkt het zo dat als je geen reclamefolders wil ontvangen, je een nee/ja-sticker bij de gemeente kan aanvragen. Je krijgt dan nog wel de gratis weekbladen, maar geen reclamefolders.

In Amsterdam worden inwoners nu verplicht een ja/ja-sticker aan te vragen, anders krijgen ze geen folders meer in de bus.  Ondernemers zijn fel tegen het plan, ze vrezen omzet mis te lopen. Volgens Wouter Weide van de Raad Nederlandse Detailhandel is 29 procent van de omzet van winkeliers te danken aan reclamefolders, dat is namelijk nog steeds ‘de beste manier van communiceren met de consument’. De Amsterdamse detailhandel loopt volgens hem jaarlijks 800 miljoen euro aan omzet mis met de maatregel.  Hij vindt het dan ook ‘een heel slecht plan’, mede omdat door het omzetverlies ook nog eens 4000 banen op de tocht staan. Daarnaast heeft een deel van de samenleving folders zelfs nodig om rond te komen ,doordat zij ze bezorgen, en het is ‘een trigger’ om naar de winkel te gaan.

Het Amsterdamse MKB is een proces begonnen tegen de gemeente. De uitspraak is op 8 november 2017. Tot die tijd wordt de Ja Ja sticker nog niet ingevoerd.  Wat kunt u zelf doen om onnodig of ongewenst papier in uw brievenbus te bestrijden ? Plak een Nee Ja- of een Nee Nee sticker op uw brievenbus. De stickers zijn gratis te verkrijgen op het stadskantoor.

Mocht u ondanks dat toch nog steeds reclamedrukwerk ontvangen, belt u dan met de verspreider hiervan.  Misschien is het mogelijk om de folders digitaal te ontvangen per mail.

 

Hans IJzerman (Milieuraad Zwolle)

Terug naar de vorige pagina