De R-ladder

Van 30 mei t/m 5 juni was de Week zonder Afval. Heb je meegedaan? Bijvoorbeeld aan de Zero Wastewandeltour Zwolle? Of stickers van de ROVA geplakt op je restafval om voor een waardebon in aanmerking te komen? Mooie initiatieven. Maar om 1 week per jaar je afval te reduceren zet niet veel zoden aan de dijk. Hoe kun je het hele jaar minder weggooien of verbruiken?

Minder afval heeft alles te maken met een circulaire economie. Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 helemaal circulair moet zijn. Producten moeten zo lang mogelijk meegaan. Was dit pak hem beet tot 1950 niet de gewoonste zaak van de wereld? Wie heeft er niet een beeld bij de robuuste eiken meubels van onze ouders en grootouders? Deze waren zo goed als onverwoestbaar. Kleding werd vermaakt en hersteld. Schoenen werden verzoold bij de schoenmaker.

Na de oorlog ontstaat het lineaire economische weggooimodel. Na de magere jaren kon er weer in overvloed gekocht worden. Tweedehands was een teken van armoede. Pas als je het nieuwste van het nieuwste had, telde je mee.

Afval verminderen is inmiddels een serieus onderwerp. Er is zelfs een model voor ontwikkeld hoe dat het beste kan. De zogenaamde R-ladder. In het kort houdt deze in van boven naar beneden: Reduce oftewel verminder. Daarna komt reuse, gebruik iets opnieuw en op de laatste plaats recycle.

Wat zou je kunnen doen om de afvalberg en grondstoffenverbruik te verminderen? Ten eerste en dat lijkt misschien flauw, maar koop iets niet. Heb je het echt nodig? Wordt je echt blijer van iets nieuws?

Als je toch spullen koopt, bijvoorbeeld in de supermarkt, koop dan producten met zo min mogelijk verpakking. Er zijn veel producten met een dubbele of veel te grote verpakking. Soms past de dubbele hoeveelheid van het product in een verpakking.

Een opvouwbaar tasje in je jaszak, rugtas of handtas voorkomt dat je nieuwe tassen in de supermarkt moet kopen als je onverwachts boodschappen doet.

Koop spullen van goede kwaliteit. Houten meubels in plaats van die van spaanplaat. Houten meubels gaan langer mee en zijn op te knappen. Koop kleding van goede kwaliteit. Welke kleding past bij jou? Wat zijn je lievelingskleuren? Ontwikkel een eigen stijl in plaats van de mode-iconen te volgen.

Bedenk dat het niet om een handjevol mensen gaat die een perfect ‘groen’ leven leiden. Uiteindelijk maken miljoenen mensen die hun steentje bijdragen op milieugebied het verschil.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle) info@milieuraadzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina