Pleidooi voor bonen

Als Columbus Amerika niet had ontdekt, zouden we in Zwolle veel minder bonen kunnen eten. Dankzij de ontdekking van Amerika staan er diverse bonen maar ook aardappels, paprika’s en tomaten op ons menu. Eerst was de boon geliefd vanwege zijn bloemen. Later ontdekte men dat de boon, mits geweekt en gekookt ook goed gegeten kon worden. Bonen werden hier lang gezien als armeluis eten.

Bonen worden al duizenden jaren gegeten. Bonen, mais en pompoen waren voor de Indianen in Amerika de drie heilige gewassen. Ze konden prima samen op 1 akker groeien. De pompoen op de bodem beschermde deze tegen uitdroging. En het blad zorgde ook voor groenbemesting. De mais groeide er tussendoor. De bonen gebruikten de mais mooi als klimrek. Deze gewassen samen werden ook wel de drie gezusters genoemd. Akkers met deze combinatieteelt konden decennia lang dienst doen.

Bonen werden in de loop der eeuwen door granen en aardappelen, voedsel dat meer status zou hebben, vervangen. In onze tijd wordt de boon nog steeds niet op waarde geschat. Dit terwijl bonen al eeuwen superfoods zijn. Voedseldeskundigen bestempelen bonen als een van de voedzaamste producten uit de natuur.

Bonen zijn een gezonde keuze in ons menu. Ze bevatten eiwitten, B- vitamines, voedingsvezels en andere mineralen. Ze passen goed in de onlangs gepresenteerde Schijf for Live. Een aantal diëtisten is van mening dat de Schijf van Vijf van het voedingscentrum hopeloos verouderd en slecht voor het milieu is. Wil je hier meer over weten kijk dan op schijfforlive.nl.

Bonen zijn vooral ook een goede keuze voor een duurzamer eetpatroon. Vanuit milieuoogpunt zijn bonen een duurzame eiwitbron. Zeker als je ze vergelijkt met dierlijke eiwitten. Peulvruchten groeien goed zonder mest of kunstmest. Ze zorgen voor grote opbrengsten op droge en schrale landbouwgrond. Ze maken de grond waarop ze groeien zelfs gezonder en worden daarom vaak gebruikt in de biologische landbouw om de grond te herstellen.

De tijd dat bonen vooral met spek en als soep gegeten werden ligt achter ons. Met verschillende bonen kun je een oneindig aantal gerechten maken. Wat dacht je van bonenburgers? Van bonen kun je ook spread maken voor op brood. Wie kent niet de humus van kikkererwten? Er zijn veel meer variaties op dit gerecht mogelijk. Bonen smaken goed in salades. Je kunt brownies met bonen bakken. Er staan legio recepten op internet. Ga eens lekker experimenteren zou ik zeggen.

Veel bonen zijn kant en klaar te koop in potten of blikken. Handig als je snel een maaltijd wilt maken. Ook handig als we door gasgebrek deze winter het advies krijgen om eenpansmaaltijden te maken. Je kunt gedroogde bonen zelf klaar maken. Je moet ze een nacht weken en dan koken. Om energie te besparen kunnen ze in een hooimadam. Dit is een soort theemuts. Hij is handig voor gerechten die lang moeten doorkoken. Ze zijn nog steeds te koop. Een koeltas en een oude fleecedeken voldoen ook prima trouwens.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

 

Terug naar de vorige pagina