Plastic perikelen

Ooit gehoord van ‘nurdles’? Het zijn ware boosdoeners voor onze planeet. Nurdles zijn kleine stukjes plastic die gebruikt worden als grondstof voor plastic producten. Met nurdles wordt tijdens de productie en transport nogal slordig omgegaan. Hierdoor komen ze onnodig in het milieu terecht. Ze zijn ze ook al in de IJssel aangetroffen.

Plastic was ooit het symbool van modernisering. Je kunt er van alles van maken en het is haast niet kapot te krijgen. Maar het eens zo bijzondere materiaal lijkt een ongekende milieuramp te veroorzaken. Wat gebeurt er met al het plastic wat in het milieu terecht komt?

Plastic wordt aan het begin van de twintigste eeuw uitgevonden. Het blijkt een veelbelovend materiaal te zijn. Het nieuwe spul geleidt geen stroom, kan goed tegen hitte en gaat een eeuwigheid mee.. Speelgoed, pennen, juwelen, telefoons en oneindig veel meer is van plastic. De productie neemt alsmaar toe.

In de jaren negentig van de vorige eeuw blijkt dat er aan plastic ook veel nadelen zitten. Kapitein Charles Moore zeilde in 1997 van Hawaii naar Zuid Californië. Er dreven op de oceaan plastic stukjes langs zijn boot. Er zweefde ook veel uiteengevallen plastic in het zeewater. Bij nader onderzoek bleek dat hij een enorme milieuramp had ontdekt. Hij noemde dit fenomeen ’plasticsoep’.

Niet alle plastic komt in de ‘plasticsoep’ terecht. Er wordt steeds meer plastic geproduceerd, terwijl de zichtbare ‘plasticsoep’ in de oceanen niet groter wordt. Zinkt er een deel naar de zeebodem? Wordt het daar ook afgebroken? Onderzoekers weten het niet.

Er is positief nieuws te melden op het plasticfront. Om de plastic afvalberg in zee te verminderen worden verschillende maatregelen genomen per 3 juli 2021. Er komt een verbod op sommige plastic wegwerpproducten. Er wordt meer plastic gerecycled en er komt betere informatie over herbruikbare alternatieven voor plastic. Er komt statiegeld op kleine plasticflesjes.

Ook slecht nieuws helaas. Door de coronacrisis is het nieuwe plastic, het zogenaamde virgin plastic goedkoper dan het gerecyclede plastic. Dit omdat de aardolieprijs, grondstof voor plastic nu lager is. Op dit moment is er geen economisch voordeel om plastic te recyclen.

Plastic vinden we inmiddels overal. Niet alleen in de rivieren. Ook op het land. De landbouwgrond waarop ons voedsel groeit is vervuild met microplastics. Net als de lucht die we inademen.

Tijd om zelf ook actie te ondernemen tegen plastic. Op de site van de Rova kun je allerlei adressen vinden waar je verpakkingsvrij kunt shoppen in Zwolle. Koop groenten en fruit los op de markt of bij de Turkse winkel. In de supermarkt zijn handige wasbare groentezakjes te koop. Stop een opvouwbaar tasje standaard in je rugzak. Koop een metalen waterfles en broodtrommel. Restjes eten over? Bewaar ze in een oude pindakaas of conserven pot. Wordt milieujutter. Raap tijdens een wandeling eens wat afval van een ander op. Bak je eigen brood of verbouw zelf je groenten.

Wat doe jij in de strijd tegen de plastic plaag?

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren? info@milieuraadzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina