Een nieuwe schutting nodig?

Je hebt een nieuwe schutting nodig. Wat voor schuttingen zie zo al, fietsend door Zwolle? Welke schutting is het beste voor het milieu? Een aantal mogelijkheden en overwegingen op een rij.

Als je genoeg ruimte hebt in je tuin, is een groene haag als afscheiding een hele goede optie. Voor een groene haag zijn geen grondstoffen nodig om deze te produceren.

Vogels vinden in een haag een goede schuilplaats. Een groene haag is geen ondoordringbare barrière voor bijvoorbeeld padden en egels. Zij kunnen makkelijk van de ene naar de andere tuin, zodat ze een groter leefgebied hebben.

Een groene haag vergt wel de nodige onderhoud. Om jaren plezier van je haag te hebben moet je de bovenkant wat smaller snoeien dan de onderkant. Er valt dan ook licht op de onderkant van de haag, zodat deze groen blijft.

Heb je minder ruimte in je tuin dan kun je ook klimplanten tegen een gaas of een hek laten groeien. Een groene haag biedt niet alleen een goede schuilplaats voor allerlei dieren. Groen in onze stedelijke omgeving is ook nuttig voor het verminderen van fijnstof, is nuttig bij het reduceren van hittestress en zorgt ervoor dat regenwater niet direct het riool in spoelt.

Wil je liever geen groene schutting? Ook dan zijn er veel keuzes te maken. Neem bijvoorbeeld betonnen palen voor je schutting. Betonnen palen gaan lang mee, ze rotten namelijk niet. Als je voor een houten schutting kiest, kies er dan een van hardhout. Hardhout rot namelijk niet. Dit hout moet dan wel het FSC of PFWC keurmerk hebben. Een goedkopere optie zou het gebruik van tweede hands planken kunnen zijn.

Ook zou je kunnen kiezen voor gemodificeerd of geïmpregneerd hout.  Bij het modificeren van hout wordt het hout op een hoge temperatuur verhit. Er verandert dan iets in de structuur van het hout waardoor het langer meegaat. Ook voor gemodificeerd hout geldt, kies een variant met keurmerk.

Geïmpregneerd hout is geen goede keuze. Hierin zitten schadelijke stoffen die in de bodem terecht kunnen komen. Dit hout moet na gebruik apart ingeleverd worden bij de ROVA. Stook het vooral niet op in je open haard. De schadelijke stoffen komen dan rechtstreeks in de lucht.

Valt je keuze op een stenen schutting, kies dan een van natuursteen die van dichtbij komt. Vervoer van natuursteen over grote afstanden zorgt voor heel veel CO2 uitstoot. Een bakstenen muurtje blijft zo’n zestig jaar staan. Als het afgebroken wordt zullen de stenen niet hergebruikt worden, wat bij natuursteen vaak wel het geval is.

Een schutting is een onderdeel van een tuin. Er zijn heel veel mogelijkheden om milieuvriendelijk te tuinieren. Leg niet te veel tegels in je tuin. Je kun met bloeiende planten insecten naar je tuin lokken. Gebruik geen giftige middelen. Op de site van Milieu Centraal vind je allerlei tips op dit gebied.

 

Loes la Faille  (Milieuraad Zwolle)
Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

 

 

 

 

 

Terug naar de vorige pagina