Minder vlees?
Uit onderzoek, waarvan de resultaten in oktober bekend werden, bleek dat de vleesconsumptie in Nederland weer is gestegen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Minder vlees eten komt het klimaat ten goede, helpt mee aan stikstofreductie, vermindert ontbossing. En niet in de laatste plaats is minder vlees eten goed voor de dieren zelf en onze eigen gezondheid.
Verder stemde het Europese Parlement in oktober over een wetsvoorstel om ‘vleesnamen’ voor plantaardige alternatieven voor vlees te verbieden. Dit voorstel heeft het niet gehaald. De namen hoeven niet gewijzigd te worden.
Tussen 2009 en 2016 was er een daling van de vleesconsumptie. Vanaf 2017 stijgt deze weer. Deze stijging zou je niet verwachten. Steeds meer consumenten kiezen voor een vegetarisch of zelfs veganistisch eetpatroon. Veel mensen schrappen een of meerdere dagen per week vlees uit hun menu. Waar komt die stijging dan vandaan? Er blijkt meer kip gegeten te worden. Buitenshuis wordt er verhoudingsgewijs ook veel meer vlees gegeten in restaurants en fastfoodketens.
Waarom is minder of geen vlees eten zo moeilijk?
Vlees eten is nog steeds de norm. Als je geen vlees meer eet moet je dat vaak uitleggen. Daarvoor is het nodig sterk in je schoenen staan. In dit verband spreekt de psychologie ook wel van het ’red sneaker effect’. Dit is totaal anders handelen dan wat de norm aangeeft. Bijvoorbeeld door in plaats van in een maatpak, in een slobbertrui en rode sneakers een vergadering bij te wonen. Hier is best lef voor nodig.
Vlees is vaak (te) goedkoop. Supermarkten blijven klanten trekken door te stunten met kiloknallers. Het gaat dan vaak om vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. Deze acties drijven de verkoop van vlees op.
Vlees is voor veel mensen gewoon lekker. Vleesvervangers proberen de smaak van vlees te imiteren. Dit lukt vaak niet. Er zijn inmiddels legio smakelijke vleesvervangers te koop in de supermarkt. Accepteer dat ze niet echt naar vlees smaken.
Hoe kun je het aanpakken om minder vlees te gaan eten?
Begin met een dag in de week geen vlees te eten. Een nieuw voedingspatroon aanleren is moeilijk, doe het in je eigen tempo. Hoeveel vlees eet je bij de lunch? Varieer eens met humus, groentespreads of een ei. Focus op groenten, granen en peulvruchten. Er zijn zo veel soorten te koop. Daag jezelf eens uit.
De Nederlandse keuken bestaat vaak uit vlees, aardappelen en groenten. Varieer eens met een buitenlandse keuken. In de Indiase, Thaise, Vietnamese of Libanese keuken is vegetarisch eten echt onderdeel van de cultuur. Als je een week geen vlees zou eten bespaar je maar liefst 7 maanden douchewater, 111 kilometer autorijden, een blije kip of 7 maanden werk voor een boom.
Als je toch vlees wilt eten, koop dan biologisch vlees. In de biologische veehouderij krijgen de dieren geen hormonen of antibiotica. Ze hebben ook meer leefruimte.
Uit het onderzoek blijkt dat in restaurants vaak meer vlees gegeten wordt. Bij deze zou ik de Zwolse restauranthouders willen vragen meer vegetarische menu’s op de kaart te zetten.
Eet smakelijk.
Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)
Reageren? info@milieuraadzwolle.nl
Terug naar de vorige pagina