Milieuraad Zwolle

Er was een reactie van een lezer op de column ‘Tegeltax in Zwolle?’ van vorige maand. In deze column werd gepleit voor zo min mogelijk tegels in je tuin. De lezer was van mening dat ik alvorens met mijn vinger naar anderen te wijzen, zelf uit het pluche zou moeten komen om rond het stad- en gemeentehuis de bestrating zoveel mogelijk te verwijderen om vervolgens een gezellig stadsparkje te maken. Hij wilde wel helpen spitten. Best een goed plan trouwens wat mij betreft. Het Grote Kerkplein en het Lübeckplein zouden er een stuk leuker uitzien met wat vrolijk bloeiende plantjes tussen alle stenen.

De lezer was in de veronderstelling dat de Milieuraad een of ander gemeentelijk instituut is.

Uiteraard hebben we hem uitgelegd wat de Milieuraad zoal is en doet. Misschien zijn er meer lezers die daar eigenlijk geen idee van hebben. In deze column zal ik daar wat informatie over geven.

De Stichting Milieuraad Zwolle (SMZ) is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor een goed milieu voor mens, plant en dier in Zwolle. De activiteiten van de SMZ worden gedragen en uitgevoerd door mensen met kennis en passie voor natuur en milieu. De SMZ levert gevraagd, maar vooral ongevraagd reactie op het gemeentelijk beleid. Waar mogelijk levert de SMZ een bijdrage aan het gemeentebeleid. Binnen de SMZ wordt samengewerkt met organisaties die op verschillende gebieden actief zijn.

Natuur en milieueducatie (NME) is zo´n gebied waar we diverse activiteiten in (helpen) organiseren. In onze stedelijke omgeving is relatief weinig groen te vinden. Kinderen komen daardoor niet meer automatisch met natuur in aanraking. Onbekend maakt onbemind. De natuur ingaan en aanschouwelijk onderwijs is belangrijk. En in het verlengde van pakkende NME ligt bijna automatisch duurzaam gedrag.

Gewoon thuis kunnen we zelf ook veel doen voor een beter milieu. Alle beetjes helpen. Hier volgen lukraak wat tips. Weet je dat een zwarte achtergrond op je computer veel minder energie verbruikt dan een witte achtergrond? Zorg dus dat je screensaver en achtergrond zwart zijn. Trek zaken als opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Gebruik liever schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn. Er zijn ontzettend veel schoonmaakmiddelen die milieubelastend zijn. Zelf maken is leuk en meteen goed voor je portemonnee. Op internet is de wereld aan makkelijke recepten te vinden. Leuk om mee te experimenteren. Recycle, recycle, recycle! Van versleten kleren en meubels tot papier, glas en plastic. Plak een ‘Nee/Ja’ sticker op je deur, zo krijg je geen folders meer in de brievenbus. Aanbiedingen kun je ook op internet  of via de app ‘Reclamefolders’ bekijken. Gooi geen eten weg maar wees creatief met restjes.

Kijk eens op milieuraadzwolle.nl om een indruk van de activiteiten te krijgen. Of kom een keer langs in ons gebouw aan de Campherbeeklaan 82A. Suggesties, goede ideeën, en concrete inzet, voor een groene leefomgeving zijn trouwens altijd welkom bij de Milieuraad. Daar hoef je geen ´milieudeskundige´ voor te zijn.

Loes la Faille

Reageren? Info@milieuraadzwolle.nl

 

 

Terug naar de vorige pagina