Microplastics en je lijf

Wat heb je vanochtend tijdens en na het douchen allemaal op je lijf gesmeerd? Een lekkere douchegel? Je haar met shampoo gewassen? Had je de tijd om eens lekker uitgebreid te badderen voor je Zwolle onveilig ging maken? Je dode huidcellen verwijderd met een scrub? Na het douchen je lijf ingesmeerd met een fijne bodylotion? Nog wat make-up gebruikt om er fris en fruitig uit te zien? Het kan maar zo zijn dat je vanochtend al heel wat plastic op je lieve lijf hebt gesmeerd. Veel van de producten die je hebt gebruikt zijn schadelijk voor je gezondheid en het milieu.

Dit komt omdat er in veel verzorgingsproducten microplastics zitten. Microplastics zorgen ervoor dat de producten de eigenschappen krijgen die we graag willen. Je shampoo spoelt gemakkelijker uit. Mascara en lipstick hecht zich beter zodat het langer blijft zitten. Ze vullen je rimpels op, zodat deze minder zichtbaar worden. Ze maken je zonnebrandmiddel waterproof.
Wat zijn microplastics eigenlijk? Alle plastic wat in het milieu terecht komt valt vroeg of laat uit elkaar. De stukjes worden steeds kleiner. Alle stukjes die kleiner zijn dan een halve centimeter worden microplastics genoemd. Microplastics kunnen zo klein worden, dat ze niet meer zichtbaar zijn met het blote oog. De microplastics in verzorgingsproducten worden hiervoor speciaal gemaakt. Het probleem van de microplastics bestaat al heel lang. In 1972 verschenen de eerste rapporten over microplastics in onze oceanen. Toch worden ze nog steeds gebruikt. Het is een goedkoop ingrediënt in verzorgingsproducten.

Al dat plastic, zichtbaar of onzichtbaar. blijft in het milieu aanwezig. Het is er nog als wij er niet meer zijn. Veel van plastic wat in onze smeersels zit komt in het oppervlaktewater terecht en belanden in zee. Vis- en schaaldieren krijgen ze via hun eten binnen. Zo belanden ze weer op ons eigen bord. De ingrediëntenlijst op je verzorgingsproducten is lang en moeilijk te doorgronden. De app van Beat the Microbaed helpt je daarbij. Lees meer tips voor verzorgingsproducten op de site van Milieu Centraal.

Inmiddels wordt er onderzoek gedaan wat het effect is van microplastics op onze gezondheid. Daar is op dit moment nog niet heel veel over bekend. Er zijn nog geen goede onderzoeksmethoden en meetmethoden ontwikkeld. Onderzoekers hebben al wel gezien dat afweercellen in ons lichaam microplastics in ons lichaam herkennen en aanvallen en vervolgens sterven. In oktober 2021 wordt in Amsterdam de Plastic Health Summit gehouden, een internationaal congres over dit onderwerp.

Je kunt veel verzorgingsproducten zelf maken. Gebruik dan wel plasticvrije basisproducten. Bijvoorbeeld douchegel. Een manier om douchegel te maken is, om zeep te raspen en dit samen met water te koken. Je kunt van alles aan deze basis toevoegen. Ook bodyscrub is makkelijk te maken. Hiervoor kun je koffiedik gebruiken. Meng de koffiedik met je eigengemaakte douchegel en je hebt een prima middeltje om je huid een opfrisbeurt te geven. Tandpasta kun je maken van baking soda, pepermuntolie en kokosolie.
Er staan veel simpele recepten op internet. Ga eens experimenteren.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Info@milieuraadzwolle.nl

 

Terug naar de vorige pagina