Les je dorst duurzaam

Op het moment dat deze column geschreven wordt vallen de mussen zogezegd dood van het dak. Volgens de voorspellingen moet de grootste warmte nog komen. Tijd om eens te kijken hoe wij zo duurzaam mogelijk onze dorst kunnen lessen.

Water is een goede dorstlesser. Schoon, koel drinkwater komt zo uit de kraan. Van alle dranken is kraanwater de beste keuze voor het milieu. Het is ook de beste keuze voor je portemonnee. Water is ook prima voor je lijn. Je kunt net zo veel water drinken als je wilt, zonder een calorie binnen te krijgen. Vermijd zo veel mogelijk water uit plastic flessen. Uiteindelijk komt het plastic in minuscule deeltjes in het milieu terecht. Deze onzichtbare deeltjes komen in onze voedselketen of in de lucht die we inademen.
Ook het bottelen en het vervoer van al die flessen heeft veel negatieve invloed op het milieu.
Om het saaie kraanwater een smaakje te geven kun je er van alles in doen. Wat dacht je van een takje munt of citroenmelisse? Een paar aardbeien, een schijfje gember, citroen of komkommer in je water zijn ook niet te versmaden.

Veel Zwollenaren werken tegenwoordig thuis. Dan zet je vaak meer koffie. Hier wat tips om koffie te zetten met een zo laag mogelijke milieu impact. Zet niet teveel koffie in één keer. Oude koffie is niet te drinken. Giet de gezette koffie over in een thermoskan, zodat je het koffiezetapparaat uit kunt schakelen. Koffiecups- en pads zijn wel handig om verspilling van koffie tegen te gaan. Je zet een kopje per keer en gooit niets weg. Je kunt ze niet bij het GFT- afval doen. Gebruikte cups kun je vaak inleveren, zodat ze gerecycled kunnen worden.
Koffieteelt beïnvloedt het milieu en de omgeving. Bij de teelt kan sprake zijn van ontbossing, watervervuiling, bodemerosie en vervuiling door bestrijdingsmiddelen. Per plantage kan het effect verschillen.
Bij koffie kun je letten op de volgende topkeurmerken: Fairtrade, Rainforest Alliance UTZ, Biologisch en EKO. Het ene keurmerk legt wat meer de nadruk op mens en werk (bijvoorbeeld Fairtrade), het andere op milieu (bijvoorbeeld Rainforest Alliance).

Ook als je theedrinkt kun je aan het milieu denken. Het maakt niet zo veel uit of je nou theezakjes of losse thee gebruikt. Het is wel zaak om niet te veel water te koken. Dat kost onnodig meer energie. Ook kun je erop letten dat je thee niet dubbel verpakt is. Theezakjes kunnen niet in de GFT-bak.

Om melk te kunnen drinken is de vee-industrie noodzakelijk. Koeien moeten kalfjes krijgen om melk te produceren. We zijn ons vaak niet bewust dat de zuivelindustrie net als de vleesindustrie een grote klimaatimpact heeft. Drink dus niet meer zuivel dan de aanbevolen hoeveelheid. Verspil geen zuivel en koop zoveel mogelijk biologische zuivelproducten. Misschien kun je af en toe eens kiezen voor plantaardige zuivelvervangers.

Koop bier in statiegeldflesjes en wijn in een bag-in-box. Koop op maat. Weggooien is zonde.

Een fijne zomer gewenst.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina