Lentekriebels

Bij lentekriebels hebben we het gevoel dat het voorjaar is begonnen. De lentekriebels sloegen dit jaar al vroeg toe in Zwolle. In februari al. Februari 2021 was een extreme weermaand. Alle weertypes kwamen voorbij. Mega veel sneeuw, ijs, overlast en een week lang lenteweer.

Lentekriebels ontstaan door de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine wordt aangemaakt onder invloed van zonnestralen. Vitamine D is vervolgens belangrijk voor de aanmaak van serotonine en dopamine. Deze stoffen hebben invloed op het geluksgevoel van mensen. Lentekriebels geven ons een goed gevoel.

Ook de natuur heeft te maken met lentekriebels. Dieren ontwaken uit hun winterslaap en gaan op zoek naar voedsel en een partner. Door meer en sterker zonlicht komen de blaadjes aan de bomen. Bloemen en planten komen in een razend tempo tot bloei. In onze tuinen is de voorjaarsschoonmaak volop aan de gang.

Misschien heb je wat aan onderstaande suggesties om milieuvriendelijk te tuinieren. Een ware plaag die in de donkere maanden vaak ontstaat is groene aanslag. Gebruik voor het verwijderen van die aanslag geen schoonmaakazijn, speciale aanslagreinigers of bleekwater. Pak liever een harde bezem en heet water en schrobben maar. Je hebt meteen een goede workout voor je conditie te pakken. Je kunt een hogedrukspuit gebruiken. De oppervlakte van je tegels wordt daar wel ruwer van zodat aanslag zich makkelijker kan hechten.

Is het een idee om van de gesnoeide takken een zogenaamde takkenwal te maken? Vogels, egels en andere dieren zijn gek op een takkenwal. Ze kunnen erin uitrusten, nestelen of zich verschuilen. Gooi zaailingen van tweejarige planten zoals stokroos of vingerhoedskruid niet weg. Deel ze met je buren.

Snoei siergrassen niet te snel. Ze zitten nog vol insecten die bescherming nodig hebben. De stengels beschermen de jonge scheuten tegen vorst die tot de zogenaamde IJsheiligen nog veel schade kan aanrichten in de tuin.

Het is een goed idee om je eigen compost te gaan maken. Compost is goed voor je tuin. Compost is goed voor de bodemstructuur, een natuurlijke afweer tegen bodemziekten, de wortelgroei wordt bevorderd. Compost remt bodemerosie en uitdroging van de bodem. Compost is geen meststof.

Volgens een oude boerenwijsheid kun je het beste na de IJsheiligen eenjarigen planten. Wist je dat de IJsheiligen de naamdagen van heiligen zijn die tussen 11 en 15 mei worden herdacht?

Nog een tip. Gooi uitgebloeide bollen die in de huiskamer hebben gestaan niet weg. Ze kunnen met potje en al op een beschutte plek in de tuin worden gezet. Knip de uitgebloeide bloemen eruit zodat ze geen zaad gaan vormen. Laat de bladeren wel aan de bol. De bol zal het voedsel uit de bladeren zuigen, zodat de bol weer sterk wordt. De bladeren sterven vanzelf af. Vergeet niet om ze af en toe een beetje water te geven. Zodra er groene puntjes op de bolletjes groeien kunnen ze opnieuw de huiskamer in.

In de Nooterhof kun je weer een paar dagen per week van de lente komen genieten.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina