Niks leuker dan een vuurtje stoken, zou je denken. Ja en nee. Ja, omdat een houtvuur fijne warmte geeft, hout een hernieuwbare energiebron is en stoken op hout je gasrekening kan verlagen.

Helaas zijn er aan het stoken van hout ook veel nadelen.

Veel mensen ervaren hinder van houtvuur in hun omgeving. Ze kunnen last hebben van de stank, tranende ogen of geïrriteerde luchtwegen. Dit is vooral vervelend voor mensen met ziektes aan de luchtwegen.

Houtrook bevat verschillende voor de gezondheid schadelijke en kankerverwekkende stoffen, met name fijnstof. Fijnstof bestaat uit in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Deze deeltjes kunnen ook van natuurlijke oorsprong zijn, zoals zout uit zee of zand. De stofdeeltjes worden bovendien veroorzaakt door de industrie, het verkeer en de opwekking van elektriciteit. De hoeveelheid fijnstof die uitgestoten wordt door het stoken van houtvuur is gelijk aan de hoeveelheid van al het verkeer in Nederland. Zelfs twee keer zoveel als de uitstoot die personenauto’s veroorzaken.

De nadelige gevolgen van overlast zijn wel te beperken, niet te voorkomen. Stook zo goed mogelijk! Begin met het vuur goed aan te steken, van bovenaf aan. Hierdoor ontstaat er minder as en roet en heeft het vuur een langere brandduur. Als het mistig of windstil weer is, stook dan niet. De rook verwaait dan niet.

Gebruik alleen ‘schoon’ en droog hout. Geverfd of geïmpregneerd hout is uit den boze om in je kachel of haard te stoken. Dan komen er nog meer giftige stoffen vrij. Smoor de kachel niet, stook een flink vuur in de kachel voor een optimale verbranding. Koop geen te grote kachel voor een te kleine ruimte. Stook niet te lang achter elkaar. Vervang je oude haard door een minder vervuilend exemplaar.

Zo lang er geen regelgeving van de overheid is, zullen de problemen met rookoverlast moeilijk op te lossen zijn. Houtstokers voelen zich beperkt in hun vrijheid. Klagers voelen zich niet gehoord of serieus genomen. De GGD Zwolle adviseert mensen die overlast van houtvuur ervaren, in gesprek te gaan met hun buren. Meer weten? Kijk dan op de site van Milieucentraal.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Terug naar de vorige pagina