Investeer in 2014 nog in een milieuvriendelijke auto

Bent u op zoek naar een milieuvriendelijke auto? Wacht niet te lang! U kunt in 2014 nog profiteren van allerlei voordelen. Let wel op: het gaat om het moment waarop de auto op naam (kenteken) wordt gezet. Countus zet de voordelen voor u op een rijtje.

Vrijstelling van BPM

Als u een auto koopt, moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen. Hoe hoog de BPM is, is afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot per kilometer. In 2014 geldt er nog een vrijstelling van BPM voor een benzineauto die maximaal 88 g/km uitstoot en voor een dieselauto die maximaal 85 g/km uitstoot. Deze vrijstelling vervalt per 1 januari 2015: de CO2-grenzen voor auto’s die een hogere uitstoot hebben worden vanaf dat moment verder aangescherpt. Daarbij wordt er een vast basisbedrag van € 175 ingevoerd.

De CO2-uitstoot van uw auto is ook van belang voor de motorrijtuigenbelasting (MRB). De

vrijstelling van MRB geldt alleen nog maar voor personenauto’s waarvan de CO2-uitstoot niet hoger is dan 50 gr/km. Deze vrijstelling geldt nog tot en met 31 december 2015.

Bijtelling

Gebruikt u de auto ook privé, dan krijgt u te maken met een bijtelling, tenzij u aantoont dat de auto

op jaarbasis minder dan 500 km privé gereden wordt. Hoe milieuvriendelijker de auto, hoe lager de bijtelling. De aangeschafte auto blijft het bijtellingspercentage bij aanschaf houden voor een periode van zestig maanden. Aan het eind van die periode wordt bekeken of de auto tegen de dan geldende CO2-grenzen opnieuw voor een verlaagd bijtellingspercentage in aanmerking komt.

Nog meer besparen? Overweeg een tweedehands auto

Het kan nog voordeliger zijn om een tweedehands auto te kopen met een lage bijtelling voor privégebruik. Een hybride auto met een CO2-uitstoot van maximaal 50 gram per kilometer die voor 1 januari 2012 voor het eerst op naam is gesteld, biedt een bijtelling van 0% voor het privégebruik tot 2017. U kunt met zo’n tweedehands auto nog ruim twee jaar lang privé rijden zonder bijtelling. Dat levert u al snel enkele duizenden euro’s aan belastingvoordeel op.

Kees van Laarhoven, belastingadviseur bij Countus.

 

Terug naar de vorige pagina