Wie denkt er nu aan algen, en dat ook nog om te gaan eten? Je meent het niet, hoor ik al zeggen.
Toch staat onze voedselproductie onder druk nu de (wereld-)bevolking drastisch toeneemt.
Inmiddels telt Nederland al zo’n 17 miljoen inwoners. Maar er wordt ook hier hard gesleuteld aan de productie van algen. We kennen nog onze laboratorium hamburger als kweekvleesproduct. Velen wijzen erop hoe eiwitrijk de volop beschikbare meelworm, krekel of sprinkhaan zijn.
Maar ons potentieel toekomstvoedsel is te vinden in zee: wieren en algen, en verwacht wordt dat we binnen vijf tot tien jaar allemaal aan de algen zullen zijn, want algen zijn voedzaam. De groen-bruin- en roodwieren zijn macro-algen. Heus een prima (en duurzame) toevoeging aan ons dieet, omdat ze rijk zijn aan eiwitten, meervoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (de verzamelnaam voor stoffen als de vitamines E en C, bètacaroteen en spoorelementen als seleen en zink). Een nadeel is dat er tamelijk wat jodium in zeewieren aanwezig is, waarvan je niet teveel in je lichaam moet krijgen.
Nee, de toekomst is een eencellige, ook wel bekend als microalg. Microalgen zijn potentiële koolhydraat-, vitamineolie- of eiwitvervangers. Ze zijn een grondstof voor allerlei voedingsmiddelen. Het idee is dat grootschalige algenboerderijen een stuk minder milieubelastend zullen zijn dan het wegkappen van tropisch bos voor palmolie- of sojateelt: producten waar nu veel samengestelde voeding op leunt.
Algen stellen weinig eisen aan groeiomstandigheden en de potentiële opbrengst per hectare is veel hoger dan die van gewassen als koolzaad of palmolie. Eetbare algenolie moet een vervanger worden van de palmolie en visolie. We kunnen het al maken, het is alleen nog niet rendabel genoeg. Maar over vijf jaar kan het heel anders zijn.
Gezond is het ook: algen bevatten behalve eerder genoemde antioxidanten veel omega 3-vetten. Dit essentiële verzuur, dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken, halen we nu vooral uit vis.
Het wordt eigenlijk ten onrechte visolie genoemd. Omega 3-vetten komen uit microalgen.
Het zit in vis omdat vissen deze algen eten. Ik wens u smakelijk eten uit de zee !
Cor Mulder (Milieuraad Zwolle)
Reageren op Groenstrook? Mail: info@milieuraadzwolle.nl
Terug naar de vorige pagina