Hoe schoon is schoon?

De huidige lockdown wordt door menig Zwollenaar aangegrepen om het huis eens lekker op te ruimen. Zolders, kelders , kledingkasten, garages, alles moet er aan geloven. Nadat alles gesorteerd en opgeruimd is moet er ook eens grondig schoongemaakt worden.

Sommige lezers herinneren zich misschien nog de ‘grote voorjaarsschoonmaak’. De voorjaarsschoonmaak hoorde bij het ideaalbeeld van een goede huisvrouw. Er waren speciale voorlichtingsboekjes en er was huishoudonderwijs. De kolenkachel had in de winter volop gebrand en nogal wat roet en stof achtergelaten. Een grote schoonmaak was daarom niet eens zo’n gek idee.

Hoe de traditie van de grote schoonmaak eigenlijk ontstaan is, is niet duidelijk. Er is een overeenkomst met een Joods gebruik, waarbij het huis voor Pesach gereinigd moet worden van gistspijzen. Het gebruik verwijst naar het Bijbelverhaal waarin het Joodse volk snel uit Egypte moest vluchten. Er was geen tijd meer om het brood te laten rijzen. Vanaf de jaren zestig raakte de voorjaarsschoonmaak in onbruik. Geen kolenkachels meer en er kwamen vernuftige huishoudelijke apparaten waar je het hele jaar mee aan de slag kunt.

In de supermarkt zie je de bomen door het bos niet meer als het gaat om het aanbod van verschillende schoonmaakmiddelen. Voor ieder klusje en iedere vlek kun je wel een speciaal middel kopen. Ik vroeg mij af : Hoe kun je schoonmaken en daarbij het milieu zo min mogelijk belasten? Kortom, hoe schoon is schoon?

Milieu Centraal geeft op hun site drie belangrijke richtlijnen voor milieuvriendelijk schoonmaken. Gebruik niet te veel warm water, doseer de schoonmaakmiddelen spaarzaam en gebruik geen middelen met vluchtige organische stoffen. Deze stoffen kunnen in bepaalde spuitbussen en glasreinigers zitten. Hierbij nog meer tips om ons huis op een milieuvriendelijke manier te poetsen. Laat bij hardnekkig vuil je schoonmaakmiddel inweken. Geduld is in deze een schone zaak. Je hebt dan minder schoonmaakmiddel nodig en je hoeft minder te boenen op al die viezigheid. Spoel je sopje door de afvoer zodat het in het riool terecht komt. Schadelijke stoffen uit schoonmaakmiddelen blijven wel achter in het slib van waterzuiveringsinstallaties. Gebruik een emmertje met sop. Spoel niet steeds je doekje uit onder de stromende kraan. Kies voor duurzame merken.

Je kunt duurzame schoonmaakmiddelen makkelijk zelf maken. Voor weinig geld maak je liters schoonmaakmiddel, waar geen extra plastic fles voor nodig is. Bijvoorbeeld allesreiniger van Marseillezeep. Rasp 40 gram zeep met een blokrasp. Los dit op in 2,5 liter kokend water. Laat het afkoelen en opstijven. Is het te stijf geworden om te kunnen gieten, ga er dan even met de staafmixer doorheen. Je kunt het ook gebruiken voor de fijn- en wolwas.

Ook badkamerreiniger kun je makkelijk zelf maken. Om het te maken meng je een half deel water en een half deel azijn met een paar druppels afwasmiddel. Doe dit spul in een eerder gebruikte sproeifles. De kalk op de tegels in je badkamer en je douchewand krijg je met hiermee goed weg. Kijk voor meer tips op de site van Milieu Centraal

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle). Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina