Groen online shoppen

Sinds de coronacrisis rijden er meer busjes door Zwolle om online bestellingen aan huis te bezorgen. Dit is niet zo verwonderlijk. De kans op besmetting is mogelijk kleiner als je niet naar een winkel gaat. Online shoppen wordt inmiddels massaal omarmd.

In korte tijd heeft het online winkelen een enorme vlucht genomen. Ruim 20 jaar geleden, in 1999, werd Nederlands grootste webwinkel van dat dikke blauwe mannetje opgericht. De naam Google bestaat pas sinds 2002 in onze taal. De geschiedenis van het online winkelen gaat terug tot 1979. De Britse uitvinder Michael Aldrich ontwikkelt dan het eerste online shopping systeem.

In 1991 vindt de Brit Tim Berners-Lee het World Wide Web uit. Het wordt mogelijk bestanden te versturen. Informatie op te slaan en uit te wisselen. In 1994 wordt de beveiliging van het internet een stuk beter. Online shoppen wordt veiliger en nieuwe initiatieven volgen elkaar in rap tempo op.

Men dacht dat onlineshoppen milieuvriendelijker zou zijn. Winkels die ruimte en energie kosten zijn niet meer nodig. Parkeerplekken voor het winkelend publiek dat met de auto komt zijn overbodig. De tijd leert echter dat online shoppen niet milieuvriendelijker is. Voor het vervoer van al onze bestellingen zijn meer vrachtwagens en busjes onderweg. Ook andere aspecten van het onlineshoppen hebben negatieve impact op het milieu. Alles wat we laten bezorgen wordt met een extra verpakking geleverd. Het product zit vaak in bubbeltjesplastic in een veel te grote doos. Er wordt soms met halflege busjes gereden. Zo’n 35 procent van de bestellers blijkt bij aflevering van het bestelde niet thuis te zijn. Een extra ritje van de leverancier kan dan nodig zijn. Zo’n 40 procent van de bestelde artikelen wordt geretourneerd. Veel van de teruggestuurde artikelen worden vernietigd.

Online shoppen kan groener. Hierbij een paar tips die bij het shoppen op het World Wide Web milieuwinst opleveren. Bekijk voordat je iets bestelt nauwkeurig foto’s en reviews. Vergelijk verschillende producten. Zo verklein je de kans op een miskoop. Heb je die toch stuur hem dan zo snel mogelijk en ongebruikt in de originele verpakking terug zodat het product doorverkocht kan worden. Kies voor een Nederlandse webwinkel en voorkom daarmee dat er extra vliegkilometers nodig zijn voor jouw bestelling. Kies niet voor de snelste bezorging. Bij een spoedbestelling worden vaak meer bezorgkilometers gemaakt.

Zorg dat er iemand thuis is om het pakket aan te nemen. Kies een dagdeel wat jou uitkomt voor de bezorging van je pakket. Als dit niet lukt vraag dan aan je buren of zij het pakket voor je aan willen nemen.

Gooi de verpakking niet in zijn geheel bij het restafval. Scheur dozen in stukken en doe ze in je papiercontainer. Piepschuim is geen plastic afval. Kleine stukken kunnen bij het restafval. Grote stukken kun je naar de ROVA brengen. Bij twijfel kun je de Afvalscheidingswijzer checken.

Overweeg of je een aankoop echt nodig hebt. Je zou kunnen overwegen spullen tweedehands te kopen of te lenen.
Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Regeren: info@milieuraadzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina