Geen hondenpoep op mijn stoep

 

Honden zijn lieve dieren, vooral die van mijn vriendin, een klein hondje, Daisy.

Als ik bij haar kom,  loopt Daisy mij tegemoet, en als ik bij de voordeur ben, rent zij als een raket de lange gang in naar de woonkamer, rent een paar keer om de salontafel heen om uitgeput neer te vallen.

Vervolgens moet ik haar oppakken en bij mij op de bank zetten, en moet zij aangehaald worden, wat niet lang genoeg kan duren.

Maar er zit ook een andere kant aan honden, en dat is een veel gehoorde klacht hun uitwerpselen. Bij een klein hondje valt het nog wel mee, maar bij een grote hond wordt dit een flinke hoop.

Deze overlast is algemeen bekend en mensen ergeren er zich blauw aan. Zo ook bij mij in de buurt aan de Knoppertkamp in Zuid. Er zijn speciale hondenuitlaatplaatsen waar de honden los mogen lopen, en waar automaten staan waar een zakje uit kan worden gehaald, om de hondenpoep in op te bergen. Maar er zijn altijd mensen die dit nalaten.

 

Voor speelplaatsen van kinderen is dit een gruwel, want zij kunnen niet vrij en hygiënisch spelen. Moeders moeten dan de viezigheid weer schoonmaken en de wasmachine doet de rest. Speelplaatsen behoren voor de kinderen en niet voor honden, en zijn evenmin als kattenbak voor de katten. Honden-en kattenbezitters behoren daar op te letten en zou een zegen zijn voor de kinderen.

 

De bananenschil heeft een beduchte concurrent gekregen de hondenpoep. Het lijkt ogenschijnlijk zo onschuldig maar de gevolgen kunnen desastreus zijn, als je er over uitglijdt.

Menigeen heeft een enkel gebroken of is beland in het ziekenhuis, en wie draait dan op voor de schade ? De hond en zijn baasje zijn dan allang verdwenen.

 

Vroeger moest je hondenbelasting betalen, waaruit het opruimen van de poep en de hondenvoorzieningen werden betaald. Nu wordt dit uit onze belastinggelden betaald. De gemeente zou hier een hondenpoepzuiger voor kunnen inzetten, wat in diverse gemeenten al wordt gebruikt. Of ligt het  misschien bij de opvoeding van de hond door zijn baas of bazin ?

Cor Mulder (Milieuraad Zwolle)

 

Terug naar de vorige pagina