Gaat dit te ver?

De zomer met al zijn geneugten is weer in aantocht. Helaas niet alleen maar geneugten. Er zullen ook weer de nodige hittegolven zijn die het leven ’s zomers in Zwolle knap onaangenaam kunnen maken. Zijn er Zwollenaren die tijdens de zomermaanden naar hun stacaravan, boot of zomerhuisje gaan om de hitte in de stad te ontlopen? In vroeger tijden verbleven rijke Zwollenaren ‘s zomers in hun buitenhuizen om de stank in de stad te ontlopen, dus zo gek is dat idee niet.
De temperatuur op aarde stijgt steeds verder. Er worden al draconische maatregelen genomen of bedacht om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In de uitzending van Nieuwsuur van 15 april 2021 zit een item ‘Knutselen met het klimaat’. In deze reportage komen een aantal maatregelen en plannen aan de orde die de temperatuurstijging op aarde beheersbaar zouden kunnen houden. De reportage gaat over climate of geoengineering. Het idee hierachter is dat als de mens de temperatuur op aarde kan laten stijgen hij de temperatuur door ingrijpen ook weer kan laten dalen.
De Amerikaanse wetenschapsjournalist Elizabeth Kolbert vraagt zich bijvoorbeeld af of het een idee zou zijn om vliegtuigen extra fijnstof in de atmosfeer te laten brengen om zo de zon een standje lager te zetten. Het blijkt namelijk dat grote vulkaanuitbarstingen de temperatuur op aarde laten dalen. Zou de mens dit effect kunstmatig op kunnen wekken? Inmiddels zijn er al initiatieven om CO2 op te slaan en wordt er al geëxperimenteerd met een ‘superkoraal ‘ dat zich sneller aan kan passen aan de opwarming van de oceaan.
Gaan technische ingrepen van de mens om het klimaat te manipuleren te ver?

Aan dit manipuleren zitten veel nadelen. De mensheid gaat vermoedelijk minder energie steken in de vermindering van CO2 uitstoot. De gevolgen van grootschalig technisch ingrijpen in zo iets complex als klimaat is ronduit gevaarlijk. Zadelen we met geo-engineering onze kinderen en kleinkinderen op met onoverkomelijke problemen?
Voorkomen lijkt me beter dan genezen. Laten we doen wat we kunnen om de CO2 uitstoot te verminderen. Er zijn veel mogelijkheden om je CO2 voetafdruk te verkleinen. Hier volgen een aantal tips. Eet plantaardig of vegetarisch. Veel vlees eten is op den duur niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook voor je gezondheid.. Je kunt uit groenten, noten en peulvruchten genoeg voedingsstoffen halen.
Houd je huis op hete dagen zo koel mogelijk. Vermijd het gebruik van een airco zo veel mogelijk. Als je het ondanks alle preventieve maatregelen zoals weinig kleding, met je blote voeten in een teiltje koud water toch te warm vindt, gebruik dan liever een ventilator. Deze gebruikt veel minder stroom dan een airco.
Pak voor kleine afstanden de fiets. Fietsen is coronaproof en goed voor je conditie.

Ga voor vintage kleding. Productie en vervoer van kleding kost heel veel energie
Bereken je eigen CO2-voetafdruk en lees veel meer tips op de site van Milieu Centraal.
Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)
Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina