Folie om vaatwastabletten

Hoeveel vaatwastabletten zouden er dagelijks in Zwolle gebruikt worden? Er wonen 60.800 huishoudens in de gemeente Zwolle. Zo’n 61 procent van die huishoudens heeft een vaatwasser. Dat zouden dan zo ongeveer 37.000 vaatwassers zijn. Waarschijnlijk worden er in Zwolle alleen al duizenden vaatwastabletten in folie per dag gebruikt. Deze folies verdwijnen als microplastics in het milieu.

Op de verpakking van de vaatwastabletten die wij gebruiken staat een ingrediëntenlijst. Op deze verpakking staat niet te lezen waar de tabletten nu eigenlijk in verpakt zijn. Toch wel benieuwd hoe dat nou eigenlijk zit eens een mailtje naar de desbetreffende supermarkt gestuurd met de vraag wat er nou voor spul om de tabletten zit. De supermarkt stuurde de vraag door naar de leverancier van de vaatwastabletten. Via de supermarkt kwam het volgende antwoord van de leverancier: De wateroplosbare folie bestaat uit polyvinylalcohol (PVA). Polyvinylalcohol lost op in water, wordt door micro-organismen in energie, water en kooldioxide omgezet, breekt niet af in microplastic en is 100 % biologisch afbreekbaar.

Dezelfde vraag ook eens gesteld aan een deskundige van Milieu Centraal. Deze gaf een ander antwoord namelijk: Vaatwastabletten zitten meestal in een kunststof folie. De meeste merken gebruiken PVA of PVOH folie, ofwel polyvinyl alcohol. Als het in aanraking komt met water, lost het op, maar het is in essentie gewoon plastic, waarbij “oplossen” ook wel gelezen kan worden als “valt uiteen in microplastics”.

Sommige merken maken de claim “plastic-vrij” omdat er geen harde plastic flessen afval aan te pas komt. Sommige merken claimen dat het bioafbreekbaar is (en dus ecovriendelijk) alleen omdat het in water oplost, maar dat is niet terecht. Ook biologisch afbreekbare kunststof blijft erg lang in het milieu, afhankelijk van de omstandigheden. Dit veroorzaakt daar, net als niet-afbreekbare kunststoffen, milieuproblemen. Enige plastic vrije alternatieven zijn tabs met helemaal geen omhulsel of gewoon losse poeder.

Sinds we weten dat de folie om de tabletten slecht is voor het milieu prutsen we het vaatwasmiddel eruit en doen de tablet zonder verpakking in de machine.

Met de volgende tips kan de vaat in de machine zo milieubewust mogelijk worden gedaan.

Spoel de vaat niet voor. Veeg of schraap de overtollige etensresten weg. Voorspoelen kost onnodig veel water en energie.
Draai de vaatwasser pas als hij goed vol is. Zorg dat de waterstralen overal bij kunnen komen.

Kies voor het eco-programma. Zo’n programma warmt het water langzaam op wat minder energie kost.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

 

Terug naar de vorige pagina