Circulaire mode in Zwolle

We staan er nauwelijks bij stil tijdens het winkelen in de stad, maar gemiddeld gooien we jaarlijks per persoon negen kilo aan kleding weg. Een deel van de kleding krijgt een tweede leven dankzij inzamelingsacties (de plastic zakken in de brievenbus), Humana-containers en kringloopwinkels. Toch belandt jaarlijks uiteindelijk 140 miljoen kilo kleding in het restafval. Tegelijkertijd worden grondstoffen schaarser en duurder, terwijl de kledingproductie op volle kracht doordraait.

De voornaamste grondstof, katoen, neemt een aanzienlijk deel van het landbouwoppervlak in beslag en is tevens de derde gebruiker van water door irrigatie. Ter vergelijking, dat is meer dan voor bijvoorbeeld de productie van groente en fruit wordt gebruikt.

Eigenlijk is het vreemd. Waardevolle grondstoffen die prima kunnen worden hergebruikt worden voor een groot deel weggegooid. Tegelijk importeren we over de hele wereld nieuwe kleding gemaakt van verse grondstoffen en energiebronnen die erg belastend zijn voor het milieu. Zou dat niet slimmer kunnen?

Recycling in Zwolle?

Bedrijven zien zelf ook steeds meer de noodzaak van het recyclen van kleding. De prijs van katoen is de afgelopen tien jaar verdubbeld en het einde is nog niet in zicht. Bovendien is het niet logisch dat de vrachtwagens die modezaken bevoorraden leeg moeten terugrijden. De infrastructuur van een circulaire keten bestaat voor een groot gedeelte al. Toch zijn kledingwinkels terughoudend met het inzamelen van kleding. De Zwolse regelgeving verbiedt dit niet, maar staat het paradoxaal genoeg ook niet toe. Van handhaving is geen sprake.

Consumenten hebben de mogelijkheid om goede doelen te steunen door kleding te doneren. Daar is natuurlijk niets mis mee. Toch is er voor het verduurzamen van de textielketen meer nodig. Door de kledingbranche de ruimte te geven om kleding terug te nemen kan er daadwerkelijk een systeemverandering optreden. Zo kan er een cultuur ontstaan waarin het terugbrengen van kleding net zo normaal wordt als kleding kopen. Vergelijk het maar eens met glas en flessen, wie gooit dat nu nog bij het gewone afval?

Mark Ketelaar (Milieuraad Zwolle)

 

Terug naar de vorige pagina