Boom: een kleine biotoop

Let in deze tijd van het jaar eens op het silhouet van bomen. Hoe de vorm van de takken zich aftekent tegen de pastelkleuren van de winterlucht. ‘s Winters zijn de bomen net zo mooi als in de zomer.

In november gaf Golfclub Zwolle zaailingen van bomen een tweede leven. Aan vrijwilligers werd gevraagd om mee te helpen met het oogsten van zo’n duizend boompjes en struiken die weg moesten rondom de golfclub. Het ging om zaailingen van berken, wilgen, eiken en beuken. De boompjes gingen via de klimaatcampagne Meer Bomen Nu naar twee boeren in de omgeving van Zwolle die een haag van bomen langs hun akker willen planten.

Bomen produceren zuurstof. Ook verlagen ze de temperatuur bij warm weer. Ze filteren fijnstof uit de lucht, nemen vocht op bij regen. Ze binden CO2 uit de lucht. Een boom is meer dan een enkele soort, maar een ingenieuze samenleving van heel veel soorten. Bomen zijn kleine biotopen. Er leven veel dieren en andere organismen in bomen. Ze zijn een voedselbron voor veel dieren. Vogels zijn wel het bekendste voorbeeld. Ze bouwen hun nesten in bomen en eten de zaden en vruchten ervan. Meer dieren zijn afhankelijk van bomen. Denk eens aan vleermuizen, eekhoorns en boommarters. Zij leven in holtes in een boom.

Op de boom leven verschillende mossen. Ook de maretak. De maretak wordt ook mistletoe, mistel of vogellijm genoemd. De traditie om met kerst maretak op te hangen stamt af van de Germanen en de Kelten. Bij hen was het een plant die stond voor vruchtbaarheid en fertiliteit en speelde een belangrijke rol in hun magische vruchtbaarheidsrituelen.

Vooral op inheemse bomen leven veel insecten Deze van nature hier voorkomende bomen en insecten zijn langer aan elkaar gewend zeg maar. Bomen zijn goede plekken door de architectuur oftewel z’n grootte, vorm en structuur, die veel verschillende voedselplekken oplevert. Sommige insecten eten bladeren, naalden knoppen of zaden. Andere eten stamdelen, twijgen of bladstelen. Bomen zijn een voorspelbare voedselbron. Bovendien leven ze lang. Een boom kent ook diverse microklimaten van schaduwrijk tot zonnig en biedt ideale mogelijkheden om te schuilen of te overwinteren.

Heb je nog een plek in je tuin voor een boom? Het hoeft geen grote te zijn. Je kunt een boom planten tot in het vroege voorjaar, voordat de sapstroom weer op gang komt.

De Milieuraad wenst je fijne feestdagen en een gezond groen 2022.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

 

Terug naar de vorige pagina