Bont is gezond

Dit geldt overigens alleen voor voedsel en niet voor dierenvellen…

Maar u heeft zich wellicht wel eens afgevraagd waarom blauwe bessen zo’n felblauwe kleur hebben, bieten een rode, worteltjes een oranje en geelwortel … geel. Niet alleen de Masai smeert er zich mee in, ook Rembrandt gebruikte het als kleurstof voor zijn verf.

Bepaalde plantaardige voedingsmiddelen hebben pigmentstoffen met een aantrekkelijke kleur om mens en dier te verleiden deze te eten. Deze pigmentstoffen bevatten op hun beurt fytochemische stoffen en antioxidanten en helpen schade aan de lichaamscellen te voorkomen en dus o.a. kanker en andere westerse ziekten.

De verschillende kleuren van deze stoffen weerspiegelen de verschillende fytochemische stoffen, maar elk op zijn eigen manier. Curcuma (geelwortel) is hier een mooi voorbeeld van; in India speelt de wortel van deze plant al duizenden jaren een grote rol. Aanvankelijk werd het ontdekt als felgele kleurstof en diende als (kleding)verf of versiering van de huid. Door de toepassing van Curcuma (longa) bij het bereiden van voedsel (zoals bijv. met kerrie) kwamen de geneeskrachtige eigenschappen (curcumine) van deze wortel aan het licht. Het wordt echter redelijk slecht opgenomen en om de efficiëncy ervan te verhogen wordt er vaak zwarte peper en/of lijnzaadolie aan toegevoegd. Curcuma is overigens familie van de gember, welke eveneens zeer goede eigenschappen bevat en hebben zich in de wereld geworteld als veelzijdige en waardevolle kruiden.

In dit kader is ook de mediterrane keuken bijvoorbeeld een ware zegen; de mensen daar hebben een hogere levensverwachting dan Noord-Europeanen, lijden tevens minder vaak aan chronische ziekten en zijn bovendien minder dik. In deze gebieden (maar ook in Japan en vooral de Japanse eilanden) eet men weinig vlees en geen kant-en-klaarproducten. Men voedt zich met verse producten uit de streek die dan rijp en dus voedzamer worden geplukt, omdat ze geen wereldreis hoeven te maken. Ook volkoren graanproducten, peulvruchten, vis, veel groenten, yoghurt, olijf(olie), zaden, pitten, noten èn… rode wijn.

Het stokbrood of ander witbrood dat in die landen als onmisbaar erbij hoort heeft een hogere glycemische index. Dat betekent dat het uit zichzelf voor een te snelle stijging van het bloedsuiker zorgt. Toch heeft het er een minder slechte vat op omdat de vezelwaarde van de genoemde andere verse producten hoog is. Dat is heel belangrijk.

Roel Kuijper (Milieuraad Zwolle)

Reageren? Info@milieuraadzwolle.nl ; info@duurzaamzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina