2018 Het jaar van het insect.

Het is februari en door het aantal ongewoon warme dagen staat er al heel wat bijna in bloei… Raar, de natuur slaat op hol en als mensen zijn wij daar mede voor verantwoordelijk.

We kijken al weer uit naar zonnige dagen en met de zon en de warmte ontwaken ook de insecten.

2018 is het jaar van de insect, en met een reden: want het gaat niet goed met de insecten.

Insecten: kleine beestjes met een grote impact op de natuur en dus ook op ons. Een dier is een insect als het aan twee kenmerken voldoet: het heeft altijd zes poten en het bestaat uit een kop, een borststuk en een lijf.

Er zijn 30 verschillende orden o.a. vlinders, mieren, wantsen, kevers, wespen en bijen. Fascinerende beestjes die het verdienen om eens van dichtbij te bekijken. Neem nou de ijverige mieren. Wist u dat er een kale rode bosmier bestaat en de behaarde rode bosmier? Een paar haartjes maken het verschil. En wist u dat het 2 tot 3 jaar duurt voor een mierenkoningin een nieuwe kolonie heeft gesticht. Ze is daarbij afhankelijk van slaafmieren. De koningin dringt het nest binnen en als ze geaccepteerd wordt, dan verzorgen de slaafmieren haar en haar nakomelingen. Die vreten daarna de slaafmieren op.

In het voorjaar ‘hoeden’ rode bosmieren bladluizen. Ze brengen ze naar de toppen van de bomen, waar ze gedurende de hele zomer gemolken worden. In het najaar brengen de mieren de bladluizen weer naar het nest, waar ze overwinteren.

Zo kun je in je eigen tuin een overdaad aan insecten vinden als je er de tijd en ruimte voor neemt. Ga maar eens op de knieën en til een steen op… pissebedden zijn weliswaar geen insecten, maar geleedpotigen, oorwormen daarentegen weer wel. Op speurtocht door je tuin of omgeving zul je lieveheersbeestjes , vlinders, wespen, bijen en hommels aantreffen. En iedere soort heeft zijn eigen ‘niche’ en leefwijze.

Je kunt zelf bijdragen aan een insectenvriendelijke tuin door het plaatsen van een insectenhotel, maar ook ‘rommelige’ hoekjes en waterpartijen zijn een mooie plek voor veel andere insecten.

Zoals de libellen en waterjuffers, een heel bijzondere wereld waar het gaat om eitjes leggen, eten, verpoppen, en voortplanten. Wist u dat libellen een larvestadium kunnen hebben van twee jaar en dat de diertjes dan alleen maar in het water leven?

Het insectenrijk is een fascinerende wereld. En niet alleen voor volwassenen. Ook kinderen kunnen veel plezier beleven aan het bekijken en onderzoeken van insecten. Er is geen reden om bang te zijn voor een bij als je weet hoe het diertje leeft. Dat geldt voor eigenlijk alle insecten. Onbekend maakt onbemind, des te meer reden dus om je meer in insecten te verdiepen.

Carin van de Ploeg (redacteur Zwols Natuurtijdschrift)

Reageren? Info@milieuraadzwolle.nl

Terug naar de vorige pagina