Kinderen maken ‘groene’ pannenkoeken tijdens beleeftheater in de Nooterhof 

In de Nooterhof beleven ruim 500 basisschoolleerlingen uit Zwolle dit najaar de interactieve mini musical De Groene Pannenkoek. In een spannend verhaal experimenteren de kinderen met duurzame ingrediënten. 

Afwashulp Laurenz van herberg La Poubelle krijgt onverwacht een grote groep kinderen over de vloer, op het moment dat zijn strenge Franse chefkok boodschappen doet. De chef wil geen kinderen in de herberg, maar Laurenz besluit toch ‘groene’ pannenkoeken met hen te gaan bakken. Niet groen van kleur, maar goed voor de natuur. De kinderen zingen lekker mee, leren wat keurmerken betekenen en gaan daarna zelf voor de ingrediënten zorgen. Ze malen graan tot meel en suiker tot poedersuiker. Ze melken de houten geit, snijden zelf een heleboel fruit en brengen een ei naar de keuken om even te kijken bij het bakken. Zo leren ze over biologische producten, waar ze vandaan komen en hoe ze worden verwerkt. En dan is de chefkok ineens terug…  

Acteur Arjan Soutendijk is enthousiast: ‘Het is leuk om te zien hoe verschillend groepen reageren”. De kinderen leven enorm mee tijdens de voorstelling, want afwashulp Laurenz doet niet alles even handig. “Ze zitten zo in het verhaal dat leren vanzelf gaat.” Eerstejaars studenten onderwijsassistent van het Menso Alting begeleiden de kinderen bij de activiteiten. Het is voor hen de eerste opdracht met kinderen, voor ze aan hun stage op een school beginnen. ‘Er is niet in vingers gesneden’, lacht één van hen grappend na afloop. ‘En ze noemden me direct ‘juf’, dat was leuk!’ 

Natuurlijk werd er na de voorstelling genoten van een pannenkoek met fruitsalade en ontving de klas hun menukaart ingelijst als diploma. De kinderen vonden het vooral leuk en lekker. ‘Meer pannenkoeken’, was het meest gehoorde commentaar. Zelfs de chefkok genoot uiteindelijk van een ‘groene’ pannenkoek.

De Milieuraad Zwolle organiseert deze leerzame voorstellingen in en rond het Earthship van de Nooterhof . Mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Hervormd Weeshuis. In totaal wordt de voorstelling 21 keer gespeeld voor groepen 3 t/m 6 van basisscholen uit Zwolle. 

De voorstellingen zijn  tot 15 oktober 2021 voor basisschoolgroepen (niet vrij toegankelijk voor publiek).

 

Terug naar de vorige pagina