Bloemetjes en bijtjes

In februari bloeien weer duizenden krokussen in Zwolle. Een teken dat de lente in aantocht is. Als je ook bloeiende voorjaarsbollen in je tuin wilt, plant ze dan nu. Dit kan tot half december. Hoe eerder de bollen de grond in gaan, hoe eerder je tuin uit zijn winterslaap ontwaakt. Als het vriest of de grond is erg nat, kun je ze beter niet poten. De kans dat ze dan bevriezen of verrotten is groot. Dat zou jammer zijn voor de gedane moeite.

Sneeuwklokjes, winterakonieten, krokussen, wilde tulpen en blauwe druifjes zijn echte voorjaarsbloeiers. Niet alleen leuk voor mensen maar ook nuttig voor insecten zoals bijen en vlinders. In het (vroege) voorjaar bloeit er nog niet zo veel. Als de temperatuur stijgt gaan bijen, vlinders en andere insecten al wel op zoek naar voedsel. Bloeiende bloembollen zijn dan een belangrijke voedselbron.

Bollen zijn alleen een veilige voedselbron voor insecten als het om biologische bolgewassen gaat. Biologische bloembollen worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen die ironisch genoeg vaak aangeduid worden met gewasbeschermingsmiddelen. Gewasbeschermingsmiddel is een eufemisme dat door de industrie wordt gebruikt. Gangbare bloembollen worden geteeld met gebruik van gif.

Gewasbeschermingsmiddelen doen wat de naam zegt, ze beschermen het gewas. Ze doden insecten en schimmels die het gewas zouden kunnen aantasten. Je zou je dus af kunnen vragen wat er met een argeloze bij gebeurt die op de bloem van je behandelde bol landt.

Het programma Zembla heeft in 2011 een programma uitgezonden met als titel ‘Gif in de bollenstreek’. Wie denkt er bij het zien van bloembollenvelden, onze nationale trots, aan landbouwgif? Jaarlijks worden enorme hoeveelheden gif gebruikt om al die vrolijke bloemen te beschermen. Dit gif komt niet alleen op de planten terecht maar ook in de lucht en het oppervlaktewater. Artsen, milieudeskundigen en burgers maken zich inmiddels grote zorgen om de gezondheidsrisico’s langs de bollenvelden. Vanaf 2011 houdt Zembla een dossier bij over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit dossier is op internet te bekijken. Kortom, koop biologische bloembollen voor in je tuin of je balkon.

Zogenaamde bij-vriendelijke planten uit een tuincentrum blijken dit niet te zijn. Veel van die planten bevatten neo-nicotinoïde. Een middel dat juist bijensterfte veroorzaakt. Deze planten worden vaak als bee-friendly, insectvriendelijk of insecten- en vlinderlokker door kwekers aangeleverd. Op internet zijn verschillende biologisch werkende leveranciers te vinden.

Simpel geen gif in je tuin? Deel zaden en stekken met je buren en familie.
Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

 

Terug naar de vorige pagina