De Japanse duizendknoop.

Het lieverdje wordt volksvijand nummer 1 onder onze flora, en dat is geen geintje, want hij kan er wat van.

De Japanse duizendknoop bedreigt gebouwen, wegen en bruggen. Deskundigen waarschuwen: actie is nodig tegen deze slopende plant, anders moeten we rekening houden met gigantische schadeposten.

De duizendknoop werd lang geleden als tuinplant vanuit Japan naar Nederland gehaald. Langzamerhand worden gebouwen overwoekerd door de plant. Op steeds meer plekken is er overlast.

De plant, die momenteel op zo’n 400 plekken groeit, is zo sterk is dat hij door asfalt heen kan breken. Ook kan de duizendknoop dwars door funderingen van huizen naar binnen groeien.

Gevaar

Volgens hoogleraar Rob Leuven wordt het gevaar van de plant onderschat door gemeenten en waterschappen. “Ik denk dat een planmatige aanpak voor deze soort echt nodig is. Je moet vooral snel reageren als de plant gesignaleerd wordt. Ik zie vaak dat dat niet gebeurt, en dat is een ramp”.

De plant is ook heel hardnekkig. Hij kan wel tien centimeter per dag groeien. Het is lastig en duur om de plant aan te pakken. In de meest ideale situatie zou de grond moeten worden afgegraven om de plant met wortel en al aan te pakken. Dat is echter duur.

Op sommige plekken wordt de duizendknoop met varkens aangepakt, zoals in Renkum. De gemeente Amersfoort gebruikt een chemisch bestrijdingsmiddel, maar daar is de Milieuraad geen voorstander van.

 Schadeposten

Deskundigen waarschuwen: als de duizendknoop niet wordt teruggedrongen moet er rekening worden gehouden met gigantische schadeposten. “Het risico is dat de soort verder verspreid raakt en daarmee ook grotere schade gaat veroorzaken aan onze infrastructuur. Dus aan rioleringen, funderingen van gebouwen”, zegt Leuven.

Op YouTube kunt u diverse filmpjes vinden als u gaat zoeken op Duizendknoop. Deze

beelden tonen aan hoe snel de plant in enkele weken groeit.

Het is dus een probleem hoe de plant daadwerkelijk te bestrijden. Er zijn laboratoria waar de plant

nauwkeurig wordt onderzocht, maar de resultaten zijn op korte termijn niet te verwachten jammer genoeg. De schade is niet te verhalen, dus wie de plant in zijn tuin krijgt heeft een groot probleem.

Verwijderen met wortel en tak zou ik zeggen Zwollenaren!

Cor Mulder (Milieuraad Zwolle)

Terug naar de vorige pagina