Berber Schermerhorn, Esther Eikelmans en Sabine Kroft, drie studenten van de opleiding Global Project and Change Management op Windesheim willen je helpen bewuster te consumeren en nodigen je uit om mee te doen met de Consuminder Challenge. Ze hebben een half jaar onderzoek gedaan naar het complexe probleem van overconsumptie. Hun doel was om een product te ontwerpen dat bijdraagt aan de oplossing hiervoor en zo is de Consuminder Challenge onstaan.

Via deze link kom je in het pdf bestand van de Consuminder Challenge, klik opConsuminder Challenge handleiding

Ook kun je je aanmelden bij facebookgroep:  https://www.facebook.com/groups/consuminderchallenge

Consuminderen, daar kun je vandaag mee beginnen. Geen nieuw shirtje kopen, maar kleding ruilen met een vriend(in). Geen voorverpakte zak appels kopen, maar een eigen tasje meenemen naar de winkel. Of poets het toilet met een mix van baksoda en azijn. En, scrub je huid eens met een handje gemalen koffiebonen. Zo maar wat tips die je in de handleiding voor de Consuminder Challenge kunt vinden.

De wereldbevolking groeit en de consumptie van van alles en nog wat groeit mee. We zijn elke dag bezig met consumeren, maar zijn we wel bewust van de gevolgen van deze groeiende consumptie? De aarde warmt op, de plastic soep in de oceanen blijft groeien en globalisering zorgt voor meer uitstoot dan ooit. Hier willen zij verandering in brengen. Overconsumptie heeft ontzettend grote gevolgen voor de natuur en voor de mens en daarom zijn ze op zoek gegaan naar een oplossing. Met de Consuminder Challenge willen ze anderen helpen om bewust(er) te consumeren, zodat er minder grondstoffen nodig zijn en we met elkaar minder afval produceren.

Als je meedoet leer je in 5 dagen tijd meer over de gevolgen van ons dagelijks leven en krijg je uitdagingen om je consumptieve gedrag te verbeteren. De Consuminder Challenge helpt om kleine stappen te zetten naar een duurzamere levensstijl op een simpele en leuke manier. Iedereen kan meedoen. Bepaal zelf wanneer je met de Challenge begint en welke uitdagingen je aan wilt gaan door de week heen. In de handleiding vind je slimme tips voor jouw duurzame leefstijl.

Hoe begin je nou met consuminderen? In de handleiding zijn vier onderdelen van onze dagelijkse consumptie uitgewerkt. Over boodschappen, verzorgingsproducten, huishouding en kleding. Nederlanders gooien zo’n 34 kilo per jaar aan voedsel weg. Door bewuster met voedsel om te gaan kunnen we de milieu-impact met 14% verminderen en zo ook veel geld besparen. Veel schoonmaakmiddelen kunnen vervangen worden door baksoda, een multifunctioneel product. Lees hier meer over in de handleiding. De kledingindustrie is naast de vleesindustrie de grootste vervuiler ter wereld. Dit komt door hoe wij met kleding om gaan. Door het wassen van synthetische kleding komen microvezels in het water terecht.

Bekijk de To Do lijst om met de challenge te beginnen. Lees eerst de handleiding. Dan kies je per thema één uitdaging. Deze uitdaging kun je noteren. Dan schrijf je op welke voorbereidingen je hiervoor moet treffen en voer deze uit. Je kunt dagelijks je vorderingen bijhouden. 

Beginnen maar!

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren? mail naar  info@milieuraadzwolle.nl 

Terug naar de vorige pagina