Tuinen

Park de Nooterhof wordt onderhouden door tientallen vrijwilligers , gecoördineerd door beheerder Henk Mellema. Dat onderhoud gebeurd op ecologische wijze. Dat is met aandacht voor gezond leven op het ritme van de seizoenen met respect voor de natuur. Later meer hierover. Binnen het park zijn verschillende tuinen zoals de moestuin, boerentuin en kruidentuin. Tijdens een wandeling door de tuinen vind je ook meer informatie aangegeven op de borden.

Nooterhof beheerder Henk Mellema

Aanpoten in de ecologische moestuin

April/mei 2021

De vrijwilligersgroep van de ecologische moestuin in de Nooterhof heeft afgelopen maand weer flink de handen uit de mouwen gestoken. ‘Het voorjaar is de drukste tijd, er moet van alles tegelijk gebeuren’, zegt Tineke van Gerner, één van de coördinatoren van de moestuin. ‘We hebben hele lange lijsten met wat we waar moeten zaaien en planten. Het is nu vooral even doorwerken om alle jonge groenteplantjes in de grond te krijgen en te beschermen. Dan is wel de basis weer gelegd voor een goede oogst.’

 

 

Kweekbakken gemaakt

De vrijwilligers leggen deze lente ook twee koude bakken aan om beter te kunnen voorzaaien. De bakken zijn met bakstenen gestapeld en hebben geen bodem. Het zaaien gebeurd in de volle grond. Daarboven zijn luiken gemaakt met polycarbonaatplaten die het warme zonlicht doorlaten, maar de kwetsbare plantjes niet te laten verbranden.

 Tineke van Gerner en Pieter Levering installeren de luiken op de koude bak

 

Methode Velt

Sinds april 2019 volgen ze de ecologische methode van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden natuurlijk niet gebruikt. Maar deze methode gaat verder dan dat. Het ritme van de seizoenen is leidend en er is ook ruimte voor spontaan groeiende planten. Door wisselteelt wordt de bodem niet uitgeput en rouleren de groente in een zesjarenplan van plek in de moestuin. Niet eetbare planten en bloemen worden ingezet om plagen tegen te gaan, bestuivers te lokken of om de bodem te verrijken met voedingsstoffen. Ook wordt de bodem bijvoorbeeld niet omgespit, maar gezond gehouden door wormen, eigen compost en een mulchlaag.

  Het plan voor 2021

 

Vrijwilligers

Zo’n 30 vrijwilligers werken op maandagochtend en woensdagmiddag in de moestuin van de Nooterhof. Het is een gezellig sociaal gebeuren en ze leren veel van elkaar. Egon Hultink rijdt op een middag in april eerst soepel een kruiwagen vol gereedschap naar de moestuin. Daarna gaat hij aan de slag om de net opgekomen peultjes te beschermen tegen duiven. ‘Die duiven vinden kiemgroente heel erg lekker, want het is zo voedzaam.’ zegt Egon Heutink. ‘Kijk het rijtje hierachter is al helemaal opgegeten, jammer. Ik maak er even wat kippengaas omheen, dan hebben we zelf straks ook nog wat’.

    Vrijwilliger Egon Hultink haalt het gereedschap en maakt kippengaas rond de peultjes.

 

Kom kijken

Kom als bezoeker een kijkje nemen in de moestuin. Herken je de verschillende groente? Op bordjes is aangegeven wat er allemaal staat. Wil je meer weten?! In het park kun je voor 50 cent het informatieboekje Geheimen uit de moestuin krijgen met vragen en opdrachten (voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar). Als er vrijwilligers in de tuin zijn, willen ze ook vast je vragen wel beantwoorden. Plukken is helaas niet toegestaan voor bezoekers, daar is de opbrengst te bescheiden voor. Wat geoogst kan worden, wordt verdeeld en soms ligt er wat bij het Earthship voor bezoekers.

Meer over de Moestuin, Kruidentuin en Boerentuin:

MOESTUIN

Ecologisch tuinieren – natuurlijk combineren!

(Tekst en foto's: Froukje Idsardi, 2020)

Moestuinieren kan op heel veel manieren. Een tuinder volgt vaak haar of zijn eigen logica en werkwijze, op grond van opgedane kennis en ervaring. In de Nooterhof moestuin volgen we grotendeels de principes van Velt. Velt staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (en koken).

Een van de hoofdregels is dat de planten die je gebruikt zijn aangepast aan de grondsoort en aan de omstandigheden. De tuingrond in de Nooterhof is niet oorspronkelijk maar opgebracht. En om eerlijk te zijn – we kiezen de groenten die we lekker of bijzonder vinden. Het kan zijn dat ze oorspronkelijk uit andereoorden komen. De palmkool komt uit het Middellandse Zeegebied. Omdat ze niet blijvend in de tuin zijn, hoeft dit geen probleem te zijn.Het is wel problematisch als een uitheemse plant het hier zo goed heeft dat het andere vegetatie gaat overwoekeren. In een ecologische tuin is er plaats voor spontane natuur – planten kunnen zich spontaan vestigen. Dit kunnen kruiden zijn die via zaadverspreiding uit andere hoeken van het park komen, bijvoorbeeld smeerwortel. Deze plant is erg intrek bij insecten en bijen en die laten we dan graag staan. Mits die niet teveel in de weg komt te staan van de groenten die we telen. Ook mogen goudsbloemen en papaver zich spontaan uitzaaien. Voor de kleur en ook voor de insecten. 

   

Het mengen van planten wordt combinatieteeltgenoemd. En dat is niet alleen leuk om te zien, er zijn ook andere voordelen die nuttig zijn. Zo zijn grote oppervlakten van hetzelfde gewas (monocultuur) een luilekkerland voor plaagdieren. Als een veld bedekt is met mengculturen (variatie) dan zullen de belagers hun favoriete gewas minder snel herkennen. Insecten gaan af op de vorm en silhouet van de planten en gaan twijfelen. Kruiden verspreiden daarnaast geurstoffen die ook verwarren en afweren. Zo houden wortelvliegen niet van de geur van uien en ook niet van die van afrikaantjes. Wrijf maar.  De wortels van afrikaantjes scheiden ook een stof af die het bodemleven beïnvloedt. Die werkt tegen aaltjes die de aardappels aantasten. Maar dan geldt wel dat afrikaantjes het hele perceeltje moeten bedekken. Een eerlijk gezegd is dat vaak niet aan de orde.

                     

 

KRUIDENTUIN

(Tekst en foto's: Dineke ten Klooster, 2020)  

Met een team van vijf vrijwilligers is de afgelopen 2 seizoenen gewerkt om structuur in de kruidentuin terug te krijgen en zo naar de oorspronkelijke opzet toe te werken. Kruiwagens vol onkruid zijn weggehaald en zo kwam er weer licht en ruimte om te zien wat er over was aan kruiden.Afgelopen voorjaar is waar nodig de grond bewerkt en gekeken wat nog ontbrak aan kruiden.Met gekregen stekjes aangevuld met zaaigoed groeit de tuin weer dichter naar de sfeer zoals oorspronkelijk bedoeld.Op dit moment staat de tuin er prachtig bij. Veel kruiden bloeien, geuren en trekken insecten aan. De kruidentuin is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

BOERENTUIN

(Tekst en foto's: Amrit Rienks, 2020) 

De ecologisch beheerde boerentuin in de Nooterhof kenmerkt zich door vaste planten in de border en klein fruit. Er staan een paar eenjarigen in voor de afwisseling. De border doet het weer fantastisch, mede dankzij het vele water geven tijdens de droogte. De lupines zijn afgesneden opdat er een tweede bloei volgt. De rozen staan volop in bloei. Tot onze grote verrassing heeft de buxus de aanval van de buxusmot overleefd. Het rijtje buxussen is weer aardig groen aan het worden. De zwarte bessen doen het goed, maar de rode en witte slaan een jaartje over. De dahlia's beginnen te bloeien.