Tuinen

In het park bevinden zich tuinen , die onderhouden worden door tientallen vrijwilligers, de Tuingroep Nooterhof.

Volgens de methode van Velt vindt onderhoud plaats. Hierover volgt nog meer informatie. 

Er is een groentetuin, boerentuin en en kruidentuin.  Er is informatie op borden.

 

MOESTUIN

Ecologisch tuinieren – natuurlijk combineren!

(Tekst en foto's: Froukje Idsardi)

Moestuinieren kan op heel veel manieren. Een tuinder volgt vaak haar of zijn eigen logica en werkwijze, op grond van opgedane kennis en ervaring. In de Nooterhof moestuin volgen we grotendeels de principes van Velt. Velt staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (en koken).

Een van de hoofdregels is dat de planten die je gebruikt zijn aangepast aan de grondsoort en aan de omstandigheden. De tuingrond in de Nooterhof is niet oorspronkelijk maar opgebracht. En om eerlijk te zijn – we kiezen de groenten die we lekker of bijzonder vinden. Het kan zijn dat ze oorspronkelijk uit andereoorden komen. De palmkool komt uit het Middellandse Zeegebied. Omdat ze niet blijvend in de tuin zijn, hoeft dit geen probleem te zijn.Het is wel problematisch als een uitheemse plant het hier zo goed heeft dat het andere vegetatie gaat overwoekeren. In een ecologische tuin is er plaats voor spontane natuur – planten kunnen zich spontaan vestigen. Dit kunnen kruiden zijn die via zaadverspreiding uit andere hoeken van het park komen, bijvoorbeeld smeerwortel. Deze plant is erg intrek bij insecten en bijen en die laten we dan graag staan. Mits die niet teveel in de weg komt te staan van de groenten die we telen. Ook mogen goudsbloemen en papaver zich spontaan uitzaaien. Voor de kleur en ook voor de insecten. 

   

Het mengen van planten wordt combinatieteeltgenoemd. En dat is niet alleen leuk om te zien, er zijn ook andere voordelen die nuttig zijn. Zo zijn grote oppervlakten van hetzelfde gewas (monocultuur) een luilekkerland voor plaagdieren. Als een veld bedekt is met mengculturen (variatie) dan zullen de belagers hun favoriete gewas minder snel herkennen. Insecten gaan af op de vorm en silhouet van de planten en gaan twijfelen. Kruiden verspreiden daarnaast geurstoffen die ook verwarren en afweren. Zo houden wortelvliegen niet van de geur van uien en ook niet van die van afrikaantjes. Wrijf maar.  De wortels van afrikaantjes scheiden ook een stof af die het bodemleven beïnvloedt. Die werkt tegen aaltjes die de aardappels aantasten. Maar dan geldt wel dat afrikaantjes het hele perceeltje moeten bedekken. Een eerlijk gezegd is dat vaak niet aan de orde.

                     

 

KRUIDENTUIN

(Tekst en foto's: Dineke ten Klooster)  

Met een team van vijf vrijwilligers is de afgelopen 2 seizoenen gewerkt om structuur in de kruidentuin terug te krijgen en zo naar de oorspronkelijke opzet toe te werken. Kruiwagens vol onkruid zijn weggehaald en zo kwam er weer licht en ruimte om te zien wat er over was aan kruiden.Afgelopen voorjaar is waar nodig de grond bewerkt en gekeken wat nog ontbrak aan kruiden.Met gekregen stekjes aangevuld met zaaigoed groeit de tuin weer dichter naar de sfeer zoals oorspronkelijk bedoeld.Op dit moment staat de tuin er prachtig bij. Veel kruiden bloeien, geuren en trekken insecten aan. De kruidentuin is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

BOERENTUIN

(Tekst en foto's: Amrit Rienks) 

De ecologisch beheerde boerentuin in de Nooterhof kenmerkt zich door vaste planten in de border en klein fruit. Er staan een paar eenjarigen in voor de afwisseling. De border doet het weer fantastisch, mede dankzij het vele water geven tijdens de droogte. De lupines zijn afgesneden opdat er een tweede bloei volgt. De rozen staan volop in bloei. Tot onze grote verrassing heeft de buxus de aanval van de buxusmot overleefd. Het rijtje buxussen is weer aardig groen aan het worden. De zwarte bessen doen het goed, maar de rode en witte slaan een jaartje over. De dahlia's beginnen te bloeien.