Earthship

Het Earthship in de Nooterhof is geschonken aan de stad Zwolle door woningbouwvereniging SWZ ter ere van hun 100-jarig bestaan in 2008. Dit Earthship is hoofdzakelijk opgebouwd uit afgedankte autobanden en leem voor de wanden.

Geestelijk vader van het concept ´earthship` is Michael Reynolds. Hij heeft destijds met zijn team meegebouwd aan het Earthship in de Nooterhof. Het idee achter een earthship (aardehuis) is dat het opgebouwd is uit afvalmateriaal en dat het zelfvoorzienend moet zijn. Het Earthship in de Nooterhof is dit gedeeltelijk. Dit komt omdat het gebouwd is als een theehuis. Voor de bouw van dit Earthship werd gebruik gemaakt van 7000 lege wijn- en bierflessen, 6000 blikjes en zo'n 1000 autobanden.

Tot en met 2018 fungeerde het Earthship als theehuis/ restaurant. Per 2019 is er geen horecavergunning omdat het gebouw gebreken heeft. Wel wordt er koffie, thee, limonade, cake en ijs aangeboden door vrijwilligers van de Milieuraad Zwolle. En is het een mooie uitvalsbasis om verder zelf te picknicken in het park. 

 Foto: Jan la Faille